MOL devine mai ”verde”: Inaugurează la Budapesta prima benzinărie ecologică

MOL devine mai ”verde”: Inaugurează la Budapesta prima benzinărie ecologică

MOL a inaugurat prima sa benzinărie ecologică, în valoare de circa 1 milion de euro, cu 20% mai scumpă decât una tradițională.

Benzinăria recent inaugurată de compania maghiară reprezintă o investiție de 300 milioane forinți (în jur de un milion euro). Obiectivele sunt reducerea costurilor cu energia în benzinării şi utilizarea energiei alternative.

Prin folosirea surselor alternative de energie şi a unor tehnologiilor eficiente din punct de vedere al consumului de energie, costurile de construcţie au crescut cu aproape 20% comparativ cu metodele tradiţionale, însă MOL poate economisi acum peste 7000 m3 de gaze naturale şi 120 000 kwh anual. Acoperişul de deasupra spaţiului din faţa clădirii benzinăriei precum şi ramurile "copacului solar" sunt echipate cu panouri solare cu o suprafaţă de 250 m2. Acestea generează aproape 31 000 kwh pe an, reducând necesarul de energie suplimentară pentru operarea benzinăriei. În timpul zilelor însorite, bezinăria poate genera în totalitate energia de care are nevoie. Elemente de vegetaţie care decorează mare parte din faţadă şi acoperiş izolează împotriva frigului în timpul iernii şi a căldurii în timpul verii, acţionând ca un aparat de aer condiţionat natural, potrivit oficialilor companiei.

Grupul MOL intenţionează să deschidă astfel de noi benzinării sau îmbunătăţite în Ungaria, dar şi în ţările învecinate, precum Slovacia sau Croaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, noua benzinărie este echipată cu un încărcător turbo pentru alimentarea vehiculelor electrice. Acesta va fi primul echipament de acest fel localizat într-o benzinărie în Ungaria. Prin intermediul lui bateriile vehiculelor electrice vor fi încărcate în totalitate în doar 20 de minute.