Mohsen Fakhrizadeh. Ce rol exact juca savantul nuclear al Iranului?
- Tudor Borcea
- 30 noiembrie 2020, 21:06
Vizat de sancțiunile ONU
Înainte ca Netanyahu să vorbească despre el, Mohsen Fakhrizadeh a apărut în decembrie 2015 într-un document al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
Acest organism al ONU a considerat că el a condus, de la „începutul anilor 2000” , „activități în sprijinul unei posibile dimensiuni militare” a programului nuclear Iranian, începute „la sfârșitul anilor ’80, înainte de a fi regrupate sub conducerea sa într-un proiect numit AMAD, până când a fost abandonat „la sfârșitul anului 2003” .
În martie 2007, același Fakhrizadeh a fost vizat de sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU împreună cu alte „persoane care contribuie la programul iranian de rachete nucleare sau balistice” .
Rezoluția 1747 a Consiliului l-a identificat drept „însărcinat cu cercetarea la Ministerul Apărării” și „fost șef al Centrului de Cercetare în Fizică (PHRC)” , menționând că „AIEA a cerut chestionarea lui cu privire la activitățile PHRC în timpul petrecut acolo, dar că a fost refuzată de Iran”.
Aceste sancțiuni au fost ridicate după intrarea în vigoare a acordului nuclear international Iranian încheiat la Viena, în 2015, între Republica Islamică și grupul 5 + 1 (China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia, Germania).
După decizia președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acest acord, în 2018 , sancțiunile emise de Washington în 2008 împotriva lui Fakhrizadeh, ca urmare a rezoluției 1747, au fost restabilite.