ElBaradei, care a obţinut Nobelul pentru pace în 2005, afirmă că a luat această decizie în semn de protest faţă de modul în care liderii militari ai Egiptului guvernează, "ca şi cum nu ar fi avut loc o revoluţie", relatează BBC. Fostul şef al AIEA, considerat unul dintre candidaţii liberali la scrutinul din vară, a fost ţinta unei campanii de defăimare, înainte chiar de a-şi anunţa candidatura.

În declaraţia sa, ElBaradei i-a omagiat pe tinerii care au condus revoluţia. "Conştiinţa mea nu-mi permite să candidez la preşedinţie, dacă alegerile nu au loc într-un cadru democratic", a afirmat fostul şef al AIEA.
Puterea este deţinută în prezent de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, condus de mareşalul Hussein Tantaui. Acesta a fost timp de 20 de ani ministru al Apărării, în timpul lui Hosni Mubarak. „Avem cu toţii sentimentul că regimul nu a căzut”, a explicat ElBaradei.

ElBaradei dorea redactarea unei noi Constituţii înainte de alegeri, dar Consiliul suprem al forţelor militare a decis să organizeze întâi alegeri parlamentare.