Mohamed ElBaradei nu mai candidează la alegerile prezidenţiale din Egipt

Mohamed ElBaradei nu mai candidează la alegerile prezidenţiale din Egipt

Fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), egipteanul Mohamed ElBaradei, a anunţat că renunţă la candidatura pentru alegerile prezidenţiale din iunie 2012.

ElBaradei, care a obţinut Nobelul pentru pace în 2005, afirmă că a luat această decizie în semn de protest faţă de modul în care liderii militari ai Egiptului guvernează, "ca şi cum nu ar fi avut loc o revoluţie", relatează BBC. Fostul şef al AIEA, considerat unul dintre candidaţii liberali la scrutinul din vară, a fost ţinta unei campanii de defăimare, înainte chiar de a-şi anunţa candidatura.

În declaraţia sa, ElBaradei i-a omagiat pe tinerii care au condus revoluţia. "Conştiinţa mea nu-mi permite să candidez la preşedinţie, dacă alegerile nu au loc într-un cadru democratic", a afirmat fostul şef al AIEA. Puterea este deţinută în prezent de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, condus de mareşalul Hussein Tantaui. Acesta a fost timp de 20 de ani ministru al Apărării, în timpul lui Hosni Mubarak. „Avem cu toţii sentimentul că regimul nu a căzut”, a explicat ElBaradei.

ElBaradei dorea redactarea unei noi Constituţii înainte de alegeri, dar Consiliul suprem al forţelor militare a decis să organizeze întâi alegeri parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News