Evenimentul Zilei > Justitie > Metoda ULUITOARE prin care traficanți români și bulgari au dus TONE DE ȚIGĂRI de CONTRABANDĂ în Spania. Au loc ZECI de percheziții în Europa
Metoda ULUITOARE prin care traficanți români și bulgari au dus TONE DE ȚIGĂRI de CONTRABANDĂ în Spania. Au loc ZECI de percheziții în Europa

Metoda ULUITOARE prin care traficanți români și bulgari au dus TONE DE ȚIGĂRI de CONTRABANDĂ în Spania. Au loc ZECI de percheziții în Europa

Peste 50 de traficanți de țigări din România, Bulgaria și Spania sunt căutați, la această oră, în cadrul unei ample operațiuni care a condus la destructurarea uneia dintre cele mai mari rețele de contrabandă din Europa. Aproape 90 de percheziții au loc, simultan, în România și Spania pentru destructurarea grupării. Ancheta este coordonată de autoritățile române împreună cu cele din Spania, Bulgaria și Marea Britanie.

De ani de zile o rețea de traficanți de țigări au reușit să transporte tone de țigări de contrabandă din Bulgaria în Spania, într-un mod uluitor. Cei peste 50 de membri ai grupării ascundeau cantități mari de țigarete în cistern, bine camuflate. Unul dintre cistern modificate special pentru rtransportul de țigarete a fost descoperită, în urmă cu doi ani, în județul Dolj, de acolo de unde le-au luat urma polițiștii români. Ulterior, în Constanța, a fost descoperită o altă cisternă, iar ancheta a fost preluată de polițiștii de frontieră din cadrul Direcției de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere (IGPF) și Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Astfel, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS) -IGPR, oamenii legii au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări și care avea ramificații la nivel internațional.

Poliția de Frontieră transmite că, pentru anihilarea grupului, autoritățile române au colaborat cu Oficiul European de Lupta AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC si agentiile britanice HMRC (Vama Britanica) si NCA (UK National Crime Agency). Membrii rețelei au fost monitorizați, timp  de trei ani. Numai în două transpoarte au fost descoperite și confiscate peste 414.000 pachete cu  ţigări  marca Marble provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ un milion de euro.

Operațiunea propriu zisă de anihilare a rețelei a fost declanșată azi dimineață. Au fost emise 38 de mandate de către un judecător de drepturi și libertăți de la Judecătoria Constanța, în baza cărora au loc 38 percheziţii domiciliare în România la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza județelor Constanța, Dolj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș și București, la care participă poliţişti de frontieră şi reprezentanți ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Sunt căutați membrii rețelei dar și țigări provenite din contrabandă, documente de transport falsificate, sume de bani rezultate din valorificarea țigărilor și alte bunuri a căror deținere este interzisă de lege.

Concomitent, autoritățile spaniole efectuează 51 de percheziții în Spania care vizează membrii ai aceleiași grupări, cetățeni români, bulgari și spanioli, implicați  în valorificarea țigărilor în acel stat.

Anchetatorii transmit că au monitorizat membrii rețelei, în perioada decembrie 2015–2017, ce acționau pe raza județelor Constanța, Dolj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș și București, cu ramificații la nivel internațional, în sfera faptelor de contrabandă cu ţigări.

Poliția de Frontieră transmite că grupul infracțional era format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de alți cetățeni români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetățeni români ori străini si le transportau pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră. 

Urmează să fie audiați 51 de membri ai rețelei, atât în România cât și în Spania.

Dolj, fieful contrabandiștilor

Anchetatorii români au dat de urma rețelei în luna decembrie a anului 2015  atunci când, în urma unor  percheziții efectuate la domiciliul lui  Cosmin E, în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza județului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări, s-a găsit, în curtea imobilului, un ansamblu rutier (camion cu cisterne), înmatriculat în Bulgaria. Autocisternele erau modificate si adaptate transportului de țigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe șasiu, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport sa corespundă cu masa totală a autovehiculului. De fapt, cisternele aveau confecționate spații de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri, altele decât lichide.

O altă autocisternă cu numere de R. Bulgaria, modificată prin adăugarea unei platforme de 24 de tone de ciment pentru transportul țigărilor de contraband a fost descoperită și urmărită, în luna martie a anului 2016, până pe raza judeţului Dolj, de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi ai Gărzii de Coastă,  în cadrul unei acțiuni coordonată de procurorul din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa. Din datele anchetatorilor a rezultat ca șoferul autocisternei acționa pe ruta Bulgaria – România și transporta țigări de contrabandă pe raza județului Dolj. În urma controlului efectuat în autocisternă a fost identificată o ușă de acces spre un spațiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu țigări. Șoferul autocisternei a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și uz de fals.

Mai departe, grupul a fost monitorizat și au fost efectuate schimburi de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania, ocazie cu care reprezentanții celor doua state au precizat ca au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă.

În luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin PTF Bechet, un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse în role de hârtie, cu destinația Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat ca acesta si-a schimbat direcția de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj.

În baza mandatelor de percheziție domiciliară, eliberate de judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța, au fost efectuate două percheziții domiciliare, fiind identificat, ascuns într-o parcare, mijlocul de transport, abandonat de șoferul bulgar. În urma identificării acestuia, a fost formulată propunerea de arestare în lipsă, iar Judecătoria Constanța a emis mandat de arestare și mandat european de arestare pe numele acestuia, a mai precizat Poliția de Frontieră

În ambele cazuri, au fost găsite 414.980 pachete marca MARBLE în valoare de aproximativ 4.149.800 lei, care au fost confiscate, împreună cu vehiculele  au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări. Activitățile de poliție judiciară continuă, urmând a fi iniţiată şi derulată procedura de asistenţă judiciară internaţională.