Varianta finală a noului sistem de operare Windows 8 va intra în utilizare începând de săptămâna viitoare. Această nouă versiune e un mare pariu, de succesul Windows 8 şi a popularităţii gadgeturilor care rulează cu sistemul de operare depinde viitorul unor companii precum Microsoft sau Nokia. Vă prezentăm cele mai importante schimbări pe care le va aduce Windows 8.
Va fi primul sistem de operare pe care îl vei putea folosi şi pe PC, şi pe smartphone sau laptop, având aceeaşi experienţă. Mai simplu spus, noutatea este faptul că interfaţa a fost optimizată şi pentru touchscreen.
Tablete şi smartphone
Interfaţa, Metro UI, nu va avea meniuri şi „butoane” virtuale îngrămădite. Meniul e inspirat şi de la Windows Mobile 7. Practic, fiecare aplicaţie are o iconiţă şi e integrată într-o categorie. Fiecare categorie poate fi personalizată după cum doreşti.
O altă noutate interesantă este modul „side- by-side”, care îţi permite să împarţi ecranul în două pe tabletă şi să lucrezi cu două aplicaţii în acelaşi timp.
PC şi ultrabook-uri
Utilizatorii vor putea folosi două interfeţe, una care seamănă uşor cu cea din Windows 7 şi Metro UI, ca pe tablete şi smartphone, de folos mai ales dacă ai un monitor cu touchscreen. Sistemul copy/paste a fost revizuit. Într-o singură fereastră vei avea toate informaţiile: vei putea pune pauză, stop, şi să gestionezi alte sarcini în derulare.
Task Managerul va oferi informaţii mult mai complexe, precum gradul de solicitare al procesorului, memoriei RAM sau conectivitatea la reţeaua de net.
Cu Windows-urile mai vechi, dacă doreai să readuci sistemul de operare la starea iniţială, trebuia să formatezi partiţia şi să pierzi toate fişierele. Prin butonul „Refresh Your PC”, se resetează doar sistemul de operare, nu şi celelate fişiere de pe partiţia respectivă. De asemenea, opţiunea „Reset” formateză/ şterge tot ce e pe Hard Disk, mai puţin sistemul de operare.
Criticile
Preţurile mari. Gadgeturile cu Windows 8 se anunţă destul de scumpe. De exemplu, modelele de tablete cu procesor Intel Atom ar putea costa în jur de 700 de euro, iar cele cu Intel Core i5 vor ajunge şi la 1.300 de euro.
Jocurile. Reprezentanţii a două dintre cele mai puternice companii în domeniul jocurilor, Gabe Newell – Valve şi Rob Pardo – Blizzard, au caracterizat Windows 8 ca fiind „o catastrofă” pentru PC-uri. Iar jocurile sunt unul dintre motivele principale pentru care PC-urile cu Windows ar putea exista în continuare.