România. Guvernul se pregătește să schimbe ordonanța antidrog, OUG 84, intens criticată atât de șoferi cât și de experți. O parte dintre modificările aduse ordonanței 84 prevăt și cât timp poate rămâne un șofer fără permis, în cazul în care refuză efectuarea DrugTest la cererea poliției rutiere.
Ordonanța antidrog. Ce li se pregătește acum șoferilor
Conform modificărilor aduse Ordonanței de Urgență 84, șoferii care refuză testul rapid antidrog al Poliției sau care sunt depistați pozitiv pentru prezența unei substanțe interzise în organism vor primi permisul de conducere înapoi după 72 de ore de la finalizarea procedurilor de recoltare a probelor biologice sau în cazul în care rezultatele testelor de laborator sunt negative, conform surselor citate de Antena 3 CNN.
Aceeași publicație, care citează surse politice, precizează că guvernanții nu au decis încă dacă vor adopta o nouă Ordonanță de Urgență, o Hotărâre de Guvern, sau ambele. Modificările urmează să fie aprobate în ședința de guvern de joi.
Modificarea OUG 84 vine ca urmare a protestelor șoferilor privind erorile testelor rapide antidrog ale Poliției și a apelurilor medicilor legiști care avertizează că schimbările Codului Rutier pot conduce la abuzuri.
Ce prevede noua ordonanță antidrog
Noul proiect de Ordonanță de Urgență stabilește situațiile în care șoferii își vor recupera permisul de conducere. Aceste situații sunt:
- Permisul de conducere retras se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice, care confirmă absența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge. Această măsură oferă siguranță că șoferul nu a consumat substanțe interzise sau alcool înainte de a reveni la volan. În cazul în care rezultatele nu sunt disponibile imediat, permisul poate fi returnat la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
- Pentru permisele de conducere reținute în urma testării cu un mijloc tehnic certificat, care a indicat prezența substanțelor psihoactive în organism, returnarea se face în baza rezultatului negativ al analizelor probelor biologice. Aceasta este o măsură de siguranță pentru a preveni condusul sub influența drogurilor. Totuși, dacă analiza durează, permisul va fi restituit automat după 72 de ore de la recoltarea probelor.
- În plus, orice persoană testată poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unor unități medicale competente. Această opțiune permite stabilirea precisă a nivelului de alcool în sânge, asigurând astfel o evaluare corectă și transparentă. Aceasta măsură oferă șoferilor posibilitatea de a demonstra nevinovăția în cazurile de suspiciune sau de erori ale testelor inițiale.
Marcel Ciolacu: „Nu e o catastrofă dacă rămâi fără permis două zile”
Premierul Marcel Ciolacu susține Ordonanța 84 și a promis că autoritățile vor achiziționa mai multe aparate de testare antidrog. El a explicat că o legislație similară există deja în Germania și Spania și a subliniat necesitatea acestei măsuri pentru a reduce numărul șoferilor care conduc sub influența drogurilor, făcând referire la incidentul de la 2 Mai.
„Am vorbit şi în timpul ședinței Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu. În acest moment, ceea ce reclamă dânşii este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună, pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot.
Cu adevărat, statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. În timp real eu consider că între 48 de ore şi 72 de ore este un răspuns într-un timp rezonabil pentru testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test, am înţeles că dacă iei două pastile de Nurofen în acel moment s-ar putea să fie testul pozitiv; se face testul de sânge, în 48 de ore se dă răspuns. Eu cred că nu e o catastrofă că pentru două zile rămâi fără permis", a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la Palatul Parlamentului.