În ciuda schimbărilor aduse ieri în Guvern, legislaţia rămâne extrem de ambiguă şi greu de aplicat de către primării
Executivul a adoptat ieri o ordonanță de urgență care modifică și completează unele acte normative cu impact asupra domeniului achizițiilor publice. De pildă, IMM-urile, care până acum beneficiau de anumite facilităţi, vor participa în aceleași condiții ca și ceilalți operatori economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice și a contractelor de concesiune de lucrări și servicii.
Modificările nu rezolvă problemele din legislaţia privitoare la achiziţiile publice, care rămâne extrem de stufoasă şi aproape imposibil de aplicat corect de cei în cauză, atrage atenţia Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Potrivit acestuia, achiziţiile publice sunt reglementate de trei legi, dar nu e clar care dintre ele trebuie utilizate de la caz la caz.
Cu DNA la uşă
„Pur şi simplu sunt texte de neutilizat. Dacă aş fi primar, m-aş feri ca dracu de tămâie de ele, pentru că te bagă la puşcărie. Sunt vagi şi imprecise”, ne-a declarat Pârvan. El a dat ca exemplu cazul unui primar care ar vrea să asigură căldură în localitate. „Nu e clar din niciun text ce trebuie să facă primarul - achiziţie de servicii sectoriale sau concesiune? Vă garantez că niciun primar nu ştie. Nimeni nu le-a dat un ghid clar primarilor, pe situaţii concrete, pentru apă, gunoi, canal etc., să nu vină apoi DNA”, a punctat Pârvan.
Legislaţia achiziţiilor publice este extrem de importantă mai ales în contextul fondurilor europene uriaşe disponibile, care trebuie astrase corect.
Bani de la buget pentru mediu
În afară de legislaţia referitoare la achiziţiile publice, Guvernul a mai luat ieri câteva decizii de interes pentru mediul de afaceri.
1. Una dintre ele prevede că statul va finanţa realizarea obligaţiilor de mediu de către companiile din industria extractivă aflate în procedura falimentului. Guvernul spune că a adoptat acest act normativ în condițiile în care, în octombrie 2014, Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația comunitară privind deșeurile din industria extractivă în ceea ce privește lacurile de decantare Tăușani și Boșneagextindere aparținând Moldomin SA. Moldomin a intrat în faliment în 2010, din cauza datoriilor acumulate.
2. Totodată, Executivul a aprobat două documente prin care se vor simplifica mecanismele de derulare a acţiunilor din Programul de Promovare a Exportului, se va fluidiza modul de decontare a plăţilor, pentru a oferi astfel accesul sporit al beneficiarilor la târguri şi expoziţii internaţionale.