Conform unui act normativ adoptat vineri de Camera inferioară a Parlamentului de la Varșovia, distanța dintre locuințe și noile turbine eoliene onshore va trebui să fie de cel puțin 10 ori înălțimea turbinei, adică aproximativ 1,5-2 kilometri. De asemenea, noile reglementări vor majora taxele pe proprietate plătite de proprietarii de centrale eoliene, ceea ce ar putea provoca falimente în rândul operatorilor.

Reprezentanții partidului la putere, Partidul Lege și Justiție, care a promovat noile reguli, susțin că au fost nevoiți să reglementeze industria energiei eoliene și totdată să răspundă la plângerile populației față de zgomotul provocat de turbinele eoliene. 

“Din cauza nebuniei provocate de energiile regenerabile, creșterea economică a fost afectată”, a declarat ministrul polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski, referindu-se la subvențiile acordate producătorilor de energie din surse regenerabile.

Normele Uniunii Europene cer ca Polonia să producă 15% din energia sa din surse regenerabile în anul 2020, față de 12% în prezent.

Polonia se bazează pe cărbune pentru aproximativ 90% din capacitățile sale de producție a energiei electrice iar premierul polonez Beata Szydlo, care provine dintr-o familie de mineri, a promis că Polonia va rămâne dependentă de cărbune și în următoarele decenii.