Modificări în Codul Rutier. Permisul suspendat, returnat imediat

Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legislația rutieră ar putea fi modificată. Autoritățile cer ca permisul suspendat pentru consum de alcool sau droguri să fie returnat pe loc, dacă testul pozitiv este infirmat de analize.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune ca permisul suspendat pentru consum de alcool sau droguri să fie returnat pe loc, dacă testul pozitiv este infirmat de analize. MAI a lansat spre dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care să modifice Codul Rutier (OUG 195/2002). În prezent, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Proiectul aduce schimbări care vizează deținătorii de permise de conducere emise de alte țări și care nu pot fi preschimbate în Romania. În prezent, ei trebuie să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să se înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere în România. Ministerul dorește ca șoferii să aibă posibilitatea de a se înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică.

O altă modificare propusă vizează posibilitatea persoanelor care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, dacă scopul este acela de a fi înmatriculat în altă țară, potrivit avocatnet.

Noua regulă pe care șoferii o ignoră

A mai fost făcută o modificare, pe care șoferii o ignoră. De la jumătatea lunii iunie, ei trebuie să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate drumurile publice, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene.

Odată cu apariția Legii 168/2023, în iunie, Codul rutier s-a modificat. “În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Astfel, atunci când circulă în timpul zilei (obligația există, în cazul fazei scurte, și pentru circulația nocturnă), șoferii trebuie să aprindă fie faza scurtă, fie luminile de zi (DRL) pe toate drumurile publice, adică și în localități. Luminile pentru circulația diurnă reprezintă sistemul DRL (Daytime Running Light), care se activează automat la pornirea mașinii.

Șoferii care nu respectă legea riscă amenzi între 290-725 lei.