O nouă lege a schimbat regulile în ceea ce privește aplicarea unei cote reduse de TVA, în cazul achiziției unei locuințe. Noile reguli sunt mai restrictive decât cele care erau în vigoare anul trecut.
Noua lege, care stabilește reducerea cotei de TVA la 5% în cazul achiziției unei locuințe, a fost promulgată de președinte Klaus Iohannis, la finele anului trecut. Actul normmativ aduce modificări importante pe piața imobiliară.
O singură locuință
Mai exact, cota redusă de TVA de 5% poate fi aplicată doar pentru achiziția unei singure locuințe, cu condiția ca prețul să nu depășească 600.000 de lei (120.000 de euro). Românii care vor cumpăra o a doua locuință vor plăti TVA de 19%. În legislația anterioară este permisă achiziționarea unui număr neliminat de locuințe, cu condiția va prețul să nu depășească 450.000 de lei (90.000 de euro).
„Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%“, se arată în actul normativ.
Noi condiții
Potrivit noii legi, suprafața maximă a locuinței trebuie să fie de 120 mp utili respectiv „suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților, a tuturor încăperilor din care se formează locuința (nu se includ balcoanele și logiile)“. De asemenea, cota redusă de TVA se aplică doar apartamentelor și caselor care pot fi locuite ca atare în momentul achiziției și îndeplinesc următoarele condiții:
„Deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie. Au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere.
Sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării“, se mai arată în actul normativ.
Dacă după închierea tranzacției, inspectorii fiscală constată că reducerea TVA a fost aplicată în mod eronat, poprietarul locuinței va trebui să plătească diferența de la 5%, la 19%, potrivit avocatnet.ro.