Guvernul propune, printr-un proiect de ordonanță de urgență, eliminarea obligației de a depune declarația unică pentru venitul estimat. Contribuabilii nu vor mai trebui să declare veniturile prevăzute și contribuțiile sociale anual, fiind suficient să o facă o singură dată, până pe 25 mai anul următor. Această măsură va simplifica formalitățile pentru cei cu activități independente și chirii, evitând completarea frecventă a declarațiilor cu date provizorii.
Simplificarea calculului contribuțiilor sociale
Proiectul propune ca persoanele care încep, întrerup sau încheie o activitate să fie scutite de depunerea declarației în cursul anului. Declarația va trebui completată doar până la 25 mai pentru veniturile realizate efectiv în anul precedent. În plus, în cazul veniturilor din chirii sau arendă, dacă plătitorul de venit reține și declară deja impozitul, contribuabilul nu mai are obligația de a depune declarația unică.
Contribuțiile la CAS și CASS pentru veniturile estimate nu mai trebuie declarate pe parcursul anului. Contribuabilii vor calcula și declara contribuțiile sociale doar la finalul anului fiscal, scăpând de o formalitate suplimentară și diminuând presiunea pe activitatea acestora.
Declarația unică precompletată, din 2025
Pentru persoanele fizice care încep activități independente și aleg să plătească CASS, noua reglementare permite o bază de calcul standard de 6 salarii minime brute anuale, indiferent de momentul în care exercită această opțiune. Totodată, dacă ulterior opțiunii devin scutiți de această contribuție, plata efectuată rămâne valabilă, fără recalculări.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va pune la dispoziție contribuabililor, începând cu veniturile din 2025, o variantă precompletată a Declarației unice, care va conține veniturile și contribuțiile calculate pe baza informațiilor din baze de date fiscale, conform proiectului de ordonanță de urgență. Această modificare are ca scop eliminarea erorilor și colectarea eficientă a contribuțiilor sociale.