Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță deschiderea procesului de consultare publică pentru o Ordonanță de Urgență care aduce schimbări semnificative în Legea pensiilor.
O modificare principală se concentrează asupra modalității de achiziționare a vechimii în muncă, cu extinderea termenului limită până la 31 decembrie 2024.
Dacă inițial românii își puteau cumpăra vechime în muncă până pe 31 august, termenul a fost prelungit până pe 31 decembrie 2023, iar acum se vrea din nou modificat.
Termenul de cumpărare a vechimii în muncă, posibil să se prelungească
„Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare”, a transmis Simona Bucura Oprescu.
Conform prevederilor Codului Fiscal, cota de contribuție stabilită este de 25%. Cei interesați trebuie să se prezinte în persoană la Casa de Pensii sau să trimită un mandatar desemnat printr-o procură specială, însoțită de o copie și originalul cărții de identitate.
Ministrul Muncii a mai punctat că până acum, la nivel naţional au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă - cumpărarea de vechime - pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.
Cât costă un an de vechime în muncă în 2023
Odată cu ajustarea salariului minim la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2023, cota de achiziționare a vechimii în muncă crește la 750 de lei, comparativ cu 638 de lei în 2022.
Pentru a clarifica, dacă cineva dorește să procure 1 an de vechime, aceasta presupune o plată de 9.000 de lei.
Procesul de plată a contribuției pentru asigurările sociale poate fi efectuat prin orice mijloc de plată permis de lege, inclusiv numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau al mandatarului desemnat prin procură specială.