Putem presupune că-și spun cuvîntul în existența acestui fenomen atît binecunoscuta comoditate a jurnaliștilor noștri, resemnați la postura de rumegători ai informațiilor de-a gata de pe internet, cît și fericirea nemărturisită de a crede că tot ce se întîmplă e nou-nouț, unic și prin asta demn de a fi Breakingnews.

Istoria ne arată însă că nici un fapt, oricît de mic, nu e nou în ordinea vieții.

De aceea, despicarea unui eveniment prezent reclamă, pentru a fi înțeles în adîncurile sale, raportarea la alte evenimente asemănătoare din trecut. Din compararea evenimentului prezent cu unul sau cu unele din trecut putem desprinde concluzii mult mai interesante și mult mai bogate decît din abordarea în sine a evenimentului.

Evenimentul prin care Viorica Dăncilă a fost desemnată candidat al PSD la președinție se înscrie în seria de evenimente anterioare din istoria partidului avînd drept obiectiv stabilirea concurentului la președinție din partea partidului.

Toată lumea a remarcat caracterul modest al evenimentului de sîmbătă, 24 august 2019.

Am remarcat și eu acest lucru, în calitate de jurnalist prezent la fața locului: Sală modestă ca loc de desfășurare, doar 1100 de delegați trimiși la București de conferințele extraordinare județene, doar patru vorbitori, dintre care doi obligatorii – Serghei Stanișev de la PES și Viorica Dăncilă, candidatul –, absența sloganelor, s-a strigat PSD și nu Dăncilă. Evenimentul a durat doar două ore. El a reunit atît formalitatea statutară a validării, cît și ceremonia de lansare.

Ce ne spun aceste note prin raportare la alte momente asemănătoare din istoria PSD?

Să luăm momentul cel mai apropiat în timp, cel din 2014, momentul desemnării și lansării lui Victor Ponta. Anul 2014 poate fi definit drept anul: Victor Ponta candidat al PSD la prezidențiale.

Pe 30 iunie 2014, CExN a decis să propună Consiliului Național candidatura lui Victor Ponta.

O lună mai tîrziu, pe 29 iulie 2014, Consiliul Național a votat în unanimitate Rezoluția prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidențiale. La reuniune, desfășurată la Craiova, au participat 5000 de social-democrați. Sloganul asumat:

„România puternică – schimbare pînă la capăt”.

După desemnare, Victor Ponta, deși singur candidat, a fost supus votului intern, potrivit articolului 119 din Statutul PSD de la vremea respectivă: „

Congresul PSD are următoarele atribuţii:

 1. validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României, desfăşurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului.”

Candidatura lui Victor Ponta, președinte al partidului, era în afara oricărei discuții. Scrutinul intern a fost gîndit ca o formulă publicitară originală. A fost un nou prilej de a se face tărăboi pe seama candidaturii lui Victor Ponta.

Congresul PSD, ținut pe 12 septembrie 2014, la Alba Iulia, a validat cu unanimitate de voturi scrutinul intern prin care Victor Ponta a fost desemnat candidat la prezidențiale. Potrivit Procesului verbal prezentat la Congres, din 414.917 membri de partid, care s-au exprimat prin vot, 414.667 au votat „pentru”, 68 au votat „împotrivă”, iar 182 s-au abținut.

Procesul verbal a fost citit, în cadrul Congresului extraordinar ținut la Alba Iulia, de președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Congresul a avut o desfășurare originală. El a luat înfățișarea unei video conferințe.

Fiecare vicepreședinte regional a intrat în direct pentru a prezenta rezultatele scrutinului din regiunea sa.

Conferinţele judeţene ale tuturor organizaţiilor PSD s-au întrunit, înaintea Congresului, pentru a valida candidatura lui Victor Ponta. N-a fost finele spectacolului.

20 septembrie 2014. În ziua în care împlinește 42 de ani, Victor Ponta își lansează candidatura în alegerile prezidențiale, pe Stadionul Arena Națională, în fața a 70.000 de membri ai PSD-UNPR-PC, dar și simpatizanți.

Evenimentul a început la ora 16.00 și s-a încheiat după discursul lui Victor Ponta, în jurul orei 17.45.

Cităm din programul manifestării :

„Ora 16.55: Pe ecranele de pe scenă au fost transmise mesaje de susținere de la diverși simpatizanți din rîndul PSD sau de la personalități, printre care și Radu Beligan. Victor Ponta aplauda fiecare mesaj.

Ora 16.39: Liviu Dragnea vorbește despre Victor Ponta.

Ora 16.32: S-a intonat imnul național.

Ora 16.30: Victor Ponta și-a făcut intrarea pe Arena Națională alături de soția sa Daciana Sârbu pe Odă Bucuriei urmată de Hora Unirii. Înainte de a urca pe scenă, a strîns mîinile simpatizanților. Pe scenă se află lideri PSD.

 

Scena este încadrată de niște «coloane ale infinitului».

Victor Ponta a spus printre altele în discursul său:

 • Sînt Victor Viorel Ponta. Vreau să fiu președintele românilor, al acelor români care sînt împreună, care au încredere, care sînt mîndri și care au speranța că vor schimba țara în bine. Vă chem să fiți împreună alături de mine în această bătălie.
 • Sînt un român ca oricare alt român, sînt un român care sînt mîndru de țara mea. Sînt strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetățenia română și a luptat alături de români pentru marea unire. Sînt nepot de preot de la care am învățat să cred în Dumnezeu.
 • Nu am nimic de ascuns. Am multe lucruri de schimbat la mine înainte să vă cer să schimb țara.
 • Împreună pentru marea unire a românilor.
 • Vreau să fiu președintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la marea unire.
 • Am dat înapoi pensii și salarii, am redeschis spitale. Mai sînt multe lucruri de făcut, mai sînt mulți oameni care suferă.
 • Vreau să fiu președintele tuturor românilor care mă sprijină și celor care nu mă sprijină.Vreau să reușim împreună marea unire.
 • Vreau ca cei care au făcut rău României să plătească.
 • Am învățat de la Traian Băsescu ce să nu fac dacă ajung președinte.
 • Am arătat că pot duce un război împotriva unui regim potrivnic țării.
 • Vă cer sprijinul pentru a face pace. Vă invit alături de mine în marea bătălie pentru unirea României.”

Ce drum a urmat Viorica Dăncilă cinci ani mai tîrziu?

28 iunie 2019. Congresul PSD modifică statutul astfel încît să fie eliminată procedura scrutinului intern. Potrivit acestor modificări, Congresul PSD are următoarele atribuţii, potrivit articolului 119, aliniatul 4:

”Desemnează candidatul susținut de PSD la funcția de Președinte al României. ”

15 iulie 2019. CExN al PSD votează ca partidul să aibă un candidat propriu la prezidențiale.

23 iulie 2019. Ora 12,45. BPN al PSD votează desemnarea Vioricăi Dăncilă la prezidențiale.Se retrag din cursă Mihai Fifor, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea. Votează împotrivă Paul Stănescu și Dumitru Buzatu.

Pe 23 iulie 2019. Ora 16, 40. CExN validează propunerea BPN. Se abțin de la vot Paul Stănescu și Dumitru Buzatu. Viorica Dăncilă cere susținerea ALDE și a ProRomânia.

Ședința e precedată de scandalul mediatic al pretențiilor Gabrielei Firea de a fi ea candidată. Viorica Dăncilă pare a avea un concurent serios. Un concurent serios e și Călin Popescu Tăriceanu.

Congresul de validare e pus pe 3 august 2019. Motivînd Cazul Caracal, Congresul e amînat pentru 24 august 2019. Simpla raportare la anul 2014 ne dezvăluie o adevărată prăpastie.

Victor Ponta n-a fost o clipă concurat de cineva. Dimpotrivă, el a fost implorat să candideze. Practic Victor Ponta a avut trei lansări, culminînd cu cea de pe Arena Națională. Viorica Dăncilă a avut practic o singură lansare.

La ea au participat 1.100 de PSD-iști. Victor Ponta a beneficiat de o participare de 5.000 de PSD-iști la Consiliul de la Craiova și de 70000 de PSD-ișit pe Stadionul național.

Lansarea lui Victor Ponta a fost marcată de un veritabil cult al personalității candidatului. Nici vorbă de așa ceva în cazul Vioricăi Dăncilă.

Chiar și lansare, nu s-a strigat Dăncilă! ci PSD!

Cum se explică această diferență?

Să fie resemnarea Vioricăi Dăncilă cu ipostaza de perdant din start? Să fie agonia PSD?

Să fie o strategie de campanie, menită a afirma imaginea de modestie a candidatului și a partidului?

Să fie concluzia că Victor Ponta a pierdut din cauza faraonismului lansării?

Pînă la alegeri mai sînt două luni și ceva.

Să trăim ca să vedem răspunsurile!