Compania americană a anunțat că vrea dezvolte noi vaccinuri pentru ca lumea să fie pregătită în cazul izbucnirii unor noi pandemii. Moderna a inițiat o platformă online la care au acces cercetătorii și îi invită pe aceștia să colaboreze la realizarea de noi vaccinuri.
Compania americană de biotehnologie, Moderna, care a produs unul dintre primele vaccinuri anticoronavirus, a anunațat că vrea să dezvolte vaccinuri pe baza tehnologiei ARN mesager împotriva a 15 virusuri şi bacterii. Totul pentru a limita în acest fel riscurile de apariţie a unei noi pandemii.
Cercetătorii companiei Moderna lucrează deja la vaccinuri ARN mesager împotriva unor virusuri precum HIV şi Zika. Compania vrea acum să vizeze prin noile seruri 15 agenţi patogeni identificaţi şi plasaţi în categoria celor mai mari riscuri de sănătate publică de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.
„Moderna doreşte să obţină progrese până în 2025 în dezvoltarea vaccinurilor care vizează mai ales virusul Chikungunya, febra hemoragică Crimeea-Congo, Denga, Ebola, malaria şi tuberculoza. Pentru niciuna dintre aceste cercetări nu va fi însă vorba să se ajungă până la comercializarea vaccinului“, a precizat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, într-un interviu pentru AFP.
Bibliotecă de vaccinuri
Compania americană doreşte să ducă dezvoltarea acestor vaccinuri potenţiale până la faza primelor teste clinice realizate pe oameni. Moderna susține că astfel se va putea interveni mult mai rapid în cazul unor viitoare pandemii.
„Obiectivul este acela de a alcătui un fel de bibliotecă a vaccinurilor, care, în cazul apariţiei unei pandemii provocate de unul dintre aceşti agenţi patogeni, vor fi pregătite să fie dezvoltate şi să intre imediat în faza 3 a studiilor clinice, ultima etapă înainte de lansarea lor pe piaţă. Acest lucru ne va permite să acţionăm mult mai repede“, a mai declarat Stephane Bancel.
Colaborare între cercetători
Pentru acest lucru, Moderna mizează pe cooperarea dintre laboratoarele publice şi private, prin intermediul mRNA Access, o plarformă online la care au acces toți cercetătorii din lume.
„Ne-ar plăcea să facem acest lucru alături de cei mai buni experţi din lume. Este vorba despre un instrument online ce permite oricărui cercetător partener al companiei Moderna să dezvolte orice fel de vaccin în laboratorul său“, a precizat Stephane Bancel.
Până la apariţia COVID-19 şi până la dezvoltarea vaccinului său împotriva noului coronavirus, compania Moderna nu comercializase niciun medicament. Firma americană a obţinut peste 18 miliarde de dolari anul trecut. Conducerea Moderna a anunțat că banii vor fi investiți tot în cercetare.