„Moderatorul”, povestea parvenitului modern

„Moderatorul”, povestea parvenitului modern

Unul dintre puținii oameni rămași să vegheze asupra culturii în capitala Teleormanului, Alexandria, scriitorul Elisei Virgil Dobrică a lansat un nou roman, în care autorul a folosit nume fictive pentru personaje reale.

După „Ceasul din gară”, un roman construit după o poveste adevărată, în care se demască amprentele lăsate de un sistem politic bolnav - comunismul-, roman difuzat în luna noiembrie a anului trecut împreună cu „Evenimentul zilei”, Elisei Virgil a reușit să scoată pe piață un alt „miniroman modern” -„Moderatorul”. De această dată, scriitorul folosește un limbaj libertin, având ca personaj central un tânăr cu principii creștine, pe care și le pierde pe parcurs ce capătă notorietate. Un tip mediocru care vrea să epateze în dorința lui de a parveni. Tehnic, sunt două planuri paralele, întretăiate cu mici anecdote, desprinse din realitate și stilizate, fără legătură cu subiectul propriu-zis.

O descriere perfectă

„Moderatorul este o detronare a zeilor mioritici. O alungare din Olimp a împopoțonaților zilei, o carte despre caractere mărunte, bicisnice și prefăcute, care, întâmplător sau nu, „moderează” realități paralele, cu totul imaginare, născute din dorința și nemăsurata sete de putere a unui fost turnător la Securitate. Pe lângă «moderare », personajul principal al acestei cărți modelează conștiințe și n-o face neapărat din convingere, ci pentru un motiv cât se poate de comun: banii. Slugarnic cu stăpânul, tiranic cu subordonații, personajul Mishu Gândac este redus prin nume la condiția de insectă de bucătărie, cea care se târăște prin toate mizeriile pentru a supraviețui. Nu-și pune probleme existențiale decât cel mult pentru audiență și dunga de la pantaloni. Și nu doar zeitățile triste din presa românească sunt detronate și acoperite de ridicol cu mult umor și prin cuvinte simple, «să priceapă tot poporul», ci și politicienii”, a descris cel mai bine cartea, scriitoarea Angela Tocilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Don Juan de Alexandria

Jurnalist, poet și prozator, un român cu rădăcini în Macedonia, Elisei Virgil este unul dintre puținii scriitori din țara noastră care a obținut un premiu pentru literatură - „Scriitorii din Est” - în cadrul „Săptămânii Cărții 2013” de la Madrid, pentru ediția în spaniolă a romanului „Triunghiul fericirii”. El este comparat de către criticii literari spanioli cu Juan José Millás și Horia Vintilă.