Mobilizare pentru salvarea a patru vieți prin transplant. Ceața a fost cel mai mare dușman

Patru oameni s-au născut din nou, vineri. Sunt toți adulți și au primit o nouă șansă la viață, după ce familia unui tânăr aflat în moarte cerebrală a decis să doneze organele acestuia. Nu a fost nici pe departe așa de simplu. Prelevarea de organe și transplanturile sunt, de mult timp, ceva uzual în mai multe spitale românești. De data aceasta a fost o luptă contra cronometru, nu numai cu timpul, ci și cu ceața și cu drumurile din România, pentru reușita intervențiilor. 

Deși donatorul era la Oradea, prelevarea organelor nu s-a putut face aici. Un Cod galben de ceață a ținut la sol toate aparatele de zbor. Iar inima tânărului, care ar fi trebuit să salveze un bărbat din Târgu Mureș, odată prelevată, nu putrea fi dusă decât pe calea aerului. Ceea ce, în condițiile meteo date, era imposibil. Medicii au ales singura variantă disponibilă. Au pornit, cu donatorul, spre Târgu Mureș, cu o ambulanță. Sunt „numai” 255 de kilometri între cele două orașe. Un drum, care în mod normal se face în aproape patru ore.

„Un gest de omenie care a depăşit durerea sfâşietoare a familiei unui tânăr de 28 de ani, alături de nişte echipe medicale implicate şi conectate la medicina modernă, au redat bucuria de a trăi altor patru semeni, pentru care tansplantul de cord, de ficat şi rinichi reprezenta ultima şansă”, transmite Agenția Națională de Transplant.

Pentru un tânăr pacient, internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea din noaptea de 12 ianuarie, cu un traumatism craniocerebral, în ciuda eforturilor medicilor, nu s-a mai putut face nimic. A fost declarat în moarte cerebrală miercuri seara. Familia tânărului a găsit însă puterea de a transforma propria dramă în speranţă pentru alţi patru oameni necunoscuţi şi a fost de acord cu prelevarea organelor.

Imediat a început mobilizarea echipelor medicale în cursa contra cronometru. A urmat un efort şi o colaborare extraordinară a echipelor medicale pentru menţinerea donatorului, fiind necesar transferul acestuia la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, întrucât condiţiile meteo nu permiteau transportul în condiţii de siguranţă şi timp a cordului prelevat de la donor.

Vineri dimineaţă, efortul medicilor de la Oradea a fost preluat de echipa de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, de echipele de prelevare ale Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg Mureş, ale Institutului Clinic Fundeni şi ale Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Cel care a primit inima, un bărbat de 36 de ani, spune că a început să aibă probleme de opt ani.

Ficatul a fost transportat la București pentru transplant, iar rinichii la Cluj. Astfel, de vineri, patru oameni au primit câte o nouă viaţă prin transplant de cord, ficat şi rinichi.

Nimic nu poate compensa pierderea unui copil, dar gândul că moartea lui a dat o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă, poate fi o alinare.