Moartea tragică a fiicei Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Avea doar 4 ani

Moartea tragică a fiicei Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Avea doar 4 ani Regele Carol I sursa: facebook Florin Roștariu

Pe 8 septembrie 1870, în București, a venit pe lume o rază de lumină pentru Familia Regală a României.

Moartea unui înger regal, povestea tragică a începutului monarhiei românești. Prințesa Maria, singura fiică a Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta de Wied, a adus bucurie și speranță în inima casei regale.

O lună mai târziu, în octombrie 1870, micuța prințesă a fost botezată în religia ortodoxă la Mănăstirea Cotroceni. Devenind oficial membră a Bisericii Ortodoxe Române.

Cei apropiați o alintau cu drag „Mariechen” sau „Itty”. Toți cei care au avut privilegiul de a o cunoaște o descriau ca pe o fetiță de o frumusețe rară și o inteligență precoce. Se spune că, la doar doi ani și jumătate, era deja fascinată de hărțile din cabinetul tatălui ei. Reușind să identifice diferite țări, spre uimirea și admirația Regelui Carol și a Reginei Elisabeta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prințesa Maria a României, un copil precoce

În iarna anului 1873, prințesa a călătorit împreună cu părinții săi în Germania. Acolo a fost prezentată rudelor princiare care au îndrăgit-o imediat. Însă micuței, de parcă ar fi știut că este româncă, îi era mereu dor de casă. Zilnic cerea să se întoarcă la București.

„În 1873 mă reîntorceam pentru prima dată în vechea mea patrie împreună cu fiica mea, pe care am prezentat-o astfel pentru prima dată mamei și fratelui meu… A fost un Ajun ca altădată, cu mulți invitați, cu fiicele seniorilor ce ne erau vecini, dar și cu fetițe de la orfelinatele din jur. În mijlocul acestei mulțimi gălăgioase, fiica mea, Principesa Marioara, mi se părea ca o zână ce zboară.”, povestea regina Elisabeta despre ziua de Crăciun.

Moartea prematură a prințesei Maria a României

Pe 5 aprilie 1874, prințesa s-a îmbolnăvit de scarlatină, în timpul unei epidemii devastatoare care lovise capitala la acel moment.

Fetița a fost transportată imediat la Castelul Peleș. În ciuda faptului că a fost tratată cu multă grijă de medicul Theodori, mica prințesă a murit patru zile mai târziu. Pe 9 aprilie 1874.

Slujba de înmormântare a avut loc la Cotroceni, în incinta Palatului Regal. Sicriul micuței prințese, acoperit cu satin alb și ornamente din dantelă argintie, era la fel de mare ca unul pentru un adult. Deoarece corpul copilei a fost închis în mai multe sicrie de dimensiuni descrescătoare plasate unul în interiorul celuilalt. După slujba religioasă, cortegiul a trecut prin curtea palatului până la locul de înmormântare de lângă biserică. Trecând prin grădinile care erau locurile preferate de joacă ale Mariei.

O durere cumplită pentru regele Carol și regina Elisabeta

Părinții ei au fost devastați din cauza pierderii suferite. Pe 5 mai, regele Carol i-a scris lui Charles Anthony, Prinț de Hohenzollern, că intenționează să se mute la Palatul Cotroceni, pentru a fi mai aproape de locul de odihnă al fiicei lor:

„Nervii Elisabetei sunt atât de zdruncinați încât este nevoie de cea mai mare grijă. Trebuie să vă mărturisesc că și eu sunt deprimat din cauza durerii. Eu dorm, dar foarte puțin, și o aud pe Elisabeta mea strigând în vis: «E moartă, moartă!» Acest strigăt de durere este de fiecare dată o nouă lovitură de cuțit în inima mea rănită!”

Într-o altă scrisoare adresată lui Lascăr Catargiu, regele Carol a scris: „Cea mai dulce amintire pe care fiica noastră pierdută ne-a lăsat-o ca o comoară inestimabilă este dragostea ei nemărginită pentru țara în care s-a născut, o dragoste atât de puternică încât, în ciuda vârstei ei fragede, a simțit dorul de casă în timpul primei sale șederi în străinătate”.

Pierderea unicului lor copil

A avut un impact profund și durabil asupra relației dintre Regele Carol I și Regina Elisabeta. Durerea nemărginită i-a marcat pe amândoi, iar umbra tragediei s-a așternut peste viețile lor. Atât de afectați de moartea prematură a Mariei, cuplul regal nu a mai putut avea alți copii.

Pentru a cinsti memoria fiicei lor dragi, regele Carol I a comandat în 1875 un bust al Principesei Maria, realizat de sculptorul Karl Storck. Bustul a fost amplasat pe mormântul ei, ca o mărturie eternă a iubirii și regretului părinților.

Anul 1916 a adus o nouă lovitură dureroasă Familiei Regale. Regina Elisabeta s-a stins din viață, lăsând în urmă un gol imens. Conform ultimelor sale dorințe, osemintele Principesei Maria au fost exhumate și așezate într-un sicriu mic, care a fost plasat pe sicriul reginei în timpul procesiunii funerare publice. Mama și fiica, despărțite de moarte pentru atâția ani, au fost reunite în sfârșit, fiind înmormântate împreună la Catedrala Curtea de Argeș.