Moartea sergentului Popescu

Moartea sergentului Popescu

Sergentul in rezerva Florea Popescu, in varsta de 41 de ani, din Ramnicu-Valcea, a murit in noaptea de miercuri sper joi, dupa ce a fost plimbat mai bine de o ora de la un spital la altul, cu un diagnostic gresit.

Era un barbat puternic, care nu sufera de nicio boala grava.

Florea Popescu s-a trezit in toiul noptii cu durere acuta in gat si senzatia de sufocare. Speriata, consoarta lui a sunat la ambulanta. De trei ori. „De trei ori am vorbit cu dispecera, care mi-a spus ca masina a plecat din statie si ca este pe drum. Am iesit in strada in pijama sa o asteptam. In final am ajuns la spital cu masina unui vecin care a auzit cum strigam dupa ajutor”, povesteste Elena Marcosoiu.

In sectia de Primiri Urgente a Spitalului Judetean a fost preluat de catre medicul de garda, doctorul Marin Slabu, care, dupa ce i-a luat tensiunea si i-a administrat 15 fiole de hemisuccinat, piafen si miofilin, a pus diagnosticul de „laringita acuta” si a recomandat examen de specialitate la ORL.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A vrut sa ne trimita pe jos la sectia ORL, care se afla in alta parte a orasului, la Spitalul Vechi, spunandu-ne ca asta este sistemul sanitar si ca nu au masini la dispozitie. Cu greu s-a lasat convins sa ne dea o Salvare si tot fara medic am fost trimisi la ORL. Acolo, am fost preluati de doctorita Ungureanu, care, dupa ce l-a consultat, a spus: „imi pare rau, nu-i de competenta mea, mergeti la urgenta cu el”. A vrut sa ma trimita inapoi tot fara medic”, povesteste femeia ramasa vaduva.

La insistentele femeii, doctorita Emilia Ungureanu a acceptat sa insoteasca pacientul la sectia de urgenta a Spitalului Judetean. Starea barbatului insa s-a deteriorat. Chiar la usa sectiei de urgenta, pacientul, care pana atunci a stat pe propriile picioare, s-a prabusit. „In Salvare, medicul a scos un bisturiu, l-a trecut printr-o flacara si l-a taiat la gat, apoi a inceput sa-l apese pe piept. Nimeni din urgenta nu a venit sa ne preia. In final, soferul de pe ambulanta a strigat brancardierii”, mai povesteste Elena Marcosoiu.

„Sotul meu a murit cu zile. A fost plimbat mai bine de o ora prin oras de la o sectie la alta a Spitalului Judetean exact ca in filmul „Moartea domnului Lazarescu”„, este concluzia disperata a femeii. 

Dupa constatarea decesului, barbatul a fost lasat intr-un grup sanitar de serviciu pana cand familia a cerut sa i se faca autopsia. „Era ca un porc taiat la gat si abandonat intr-o balta de singe. Asa l-am gasit cand m-am dus sa intreb ce formalitati trebuie facute pentru a-l ridica din spital”, ne-a declarat, intrigat, Gheorghe Popescu, varul defunctului.

Justificare: ambulanta a ajuns, bolnavul plecase

Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Valcea dezmint acuzatiile familiei si sustin ca Salvarea a ajuns la domiciliul pacientului la 10 minute de la primul apel. „La 3,33 de minute a iesit Salvarea pe poarta si s-a intors in statie la 3,50. Asistentul de pe Salvare mi-a spus ca s-a intalnit pe drum cu masina in care era pacientul, dar ca nu l-a preluat, deoarece masina nu s-a oprit”, sustine Daniela Linca, dispecerul care a raspuns la telefon in noaptea respectiva.

La ora 3.53, potrivit inregistrarilor si foilor de observatie de la  Serviciul de Ambulanta, asistentul doctorului Slabu a solicitat in Urgenta o masina fara medic pentru a transporta un bolnav la sectia ORL. „Era vorba de acelasi bolnav, Florea Popescu.  La 4.10, Salvarea a plecat inapoi cu pacientul de la ORL la Urgenta”, a mai spus dispecerul.

Diagnostic gresit

Emilia Ungureanu, doctor specialist ORL, ne-a povestit cum a vazut ea cazul sergentului Popescu: „La mine, pacientul a venit pe picioare si spunea doar ca se sufoca. Pe biletul de la Urgenta scria „laringita acuta” si erau trecute medicamentele administrate. L-am consultat, am constatat ca nu era vorba de un asemenea diagnostic si am decis sa-l retrimit la Urgenta. In Salvare a stat numai in picioare. Spunea ca doar asa poate sa respire. Cand am intrat in curtea spitalului, chiar in apropierea de usa de la Urgenta, a cazut din picioare. Atunci am decis sa-i fac o traheotomie si l-am intubat. Nu era prima interventie de acest gen pe care o faceam.  A fost preluat din nou de dr. Slabu si, in foarte putin timp, a decedat”, sustine Ungureanu.

Doctorita Ungureanu nu isi poate explica de ce pacientul a fost indrumat spre ORL atata vreme cat laringele acestuia nu era inflamat. Intrebata daca Slabu a gresit diagnosticul, doctorita a ridicat din umeri si a refuzat sa comenteze.

Cauza mortii, un mister

Doctorul Slabu nu a facut niciun fel de declaratii. Singurul coleg de la Primiri Urgente care a stat de vorba cu noi a fost seful sectiei, dr. Florea Nicolae. El nu a putut sa explice de ce pacientul a fost plimbat timp de ora de la un spital la altul cu un diagnostic gresit. 

Un mister pluteste si in legatura cu cauza mortii sergentului. Nici macar dupa autopsia efectuata a doua zi dupa deces legistii nu au stabilit exact cauza mortii.

„Pot sa va spun cu certitudine ca nu a murit din cauza traheotomiei, ca nu avea afectiuni interne, doar ficatul usor marit, si ca nu existau tumori sau obiecte care sa-i astupe caile respiratorii. Nu stiu nici daca timpul pierdut pe drum a dus la deteriorarea starii de sanatate. Am prelevat probe, iar rezultatele le vom avea in doua sau trei saptamani. Abia atunci vom cunoaste precis cauza mortii”,  ne-a declarat medicul legist Daniel Roncea.

El a trecut, totusi, „stop cardiorespirator” pe certificatul medical constatator al decesului. „Trebuia sa trec ceva, pentru ca rudele sa isi poata lua mortul acasa si sa-l ingroape”, a explicat legistul.

Conducerea spitalului si reprezentantii Colegiului Medicilor s-au autosesizat si au demarat o ancheta interna. Famila acuza medicii de incompetenta si au facut plangere la Colegiu Medicilor si la Politia Municipiului Ramnicu-Valcea. Cazul a fost inregistrat ca „moarte suspecta”.

A fost voluntar in Bosnia

Florea Popescu avea 41 de ani. Timp de 10 ani a fost sergent in Unitatea militara de Geniu din Ramnicu-Valcea. In 1997, a plecat voluntar in Bosnia, serviciu pentru care a fost decorat cu Virtutea Militara. De putin timp, a fost lasat la vatra, postul lui fiind restructurat. S-a angajat la o firma particulara, ca sofer. Avea doi copii, un baiat de 17 ani si o fata de 20 de ani. Elena Marcosoiu sustine ca barbatul ei nu a fost niciodata internat in spital si nici nu a suferit vreodata de vreo boala.

FAMILIE SOCATA

„Credem ca a murit cu zile”

Colegii si rudele sergentului Florea Popescu vorbesc despre el ca despre un om mereu bine dispus, robust si optimist. Acum, familia sa vrea o explicatie pentru moartea subita a unui om care pana atunci fusese sanatos tun si care a murit in doua ore, dupa o raceala.

„Trebuie sa stim ce s-a intamplat cu el. A fost si pe frontul de razboi, in Bosnia si nu a murit acolo. A murit acasa, dupa o raceala. Este normal sa vrem sa stim ce s-a intamplat. Noi credem ca, daca ar fi fost tinut la Reanimare de la inceput si nu ar fi fost plimbat de la un spital la altul, era si acum in viata”, spune Floriana Manolache, verisoara victimei. „Cred ca a murit cu zile, indiferent ce ar spune medicii. Nu trebuia plimbat de la un spital la altul, ci trebuia bagat imediat la Reanimare, unde au toate cele necesare”, mai spune femeia. (Mirela Manu