Iranul a dat asigurări că Statele Unite i-au cerut să se „răzbune proporțional” după uciderea puternicului general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, de către Pentagon.

Elveția, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, în absența relațiilor diplomatice între cele două țări, a declarat vineri că reprezentantul său „a transmis un mesaj cu care Statele Unite l-au însărcinat să îl înmâneze” Iranului, fără a-i preciza conţinutul, notează AFP.

Vineri, în apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac american cu dronă i-a ucis pe Soleimani, şeful Forţei Al-Qods a Gardienilor Revoluţiei, responsabilă cu operaţiunile externe ale Iranului, şi pe Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului în Irak şi adjunct al Hashd al-Shaabi, coaliţie a milițiilor irakiene pro Iran.

Citat de televiziunea de stat iraniană, contraamiralul Ali Fadavi, comandant-şef adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Teheranului, a afirmat că Washingtonul a spus: „Dacă vreţi să vă răzbunaţi, răzbunaţi-vă proporţional cu ce am făcut noi”.

Americanii nu sunt în măsură să „decidă” răspunsul Iranului și „ar trebui să se aștepte la răzbunare dură. Această răzbunare nu se limitează la Iran „, a spus el, asigurând că aliații Iranului din Orientul Mijlociu sunt „pregătiți să concretizeze această răzbunare”.

Contraamiralul nu a precizat cum au comunicat SUA acest mesaj Iranului.

Însă ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a declarat că „emisarul elveţian a transmis un mesaj ridicol de la americani”.
Emisarul elveţian „a primit un răspuns scris (de la Iran) la această scrisoare îndrăzneaţă a americanilor”, a precizat Zarif.

Iranul a promis o „răzbunare dură, la locul și în momentul potrivit” pentru moartea lui Soleimani.

Te-ar putea interesa și: