Moartea lui Kim Jong-il: Phenianul permite sud-coreenilor să vină să prezinte condoleanţe

Moartea lui Kim Jong-il: Phenianul permite sud-coreenilor să vină să prezinte condoleanţe

Coreea de Nord a anunţat că acceptă ca pe teritoriul ei să intre delegaţii din Coreea de Sud ce vor să prezinte condoleanţe pentru moartea liderului comunist Kim Jong Il.

"Numeroase persoane din Coreea de Sud cer să vină pentru a prezenta condoleanţe", a explicat guvernul nord-coreean pe site-ul său.

"Instituţiile noastre au spus că acceptă respectuos toate delegaţiile sud-coreene ce doresc să vină să prezinte condoleanţe şi au luat măsuri pentru a deschide toate căile aeriene şi rutiere prin Kaesong, oraş nord-coreean la frontiera cu Sudul", a adăugat Phenianul. Coreea de Sud a trimis mesaje de condoleanţe vecinului său din nord, deşi Seulul şi Phenianul se află pe picior de război, notează BBC. Seulul a anunţat că va autoriza un grup restrâns de oameni să meargă în Coreea de Nord. De la anunţarea decesului liderului regimului comunist, Coreea de Sud a încercat să calmeze tensiunile cu Nordul. Seulul a trimis "condoleanţe poporului nord-coreean" şi a anulat un proiect de iluminare a bradului de Căciun în apropiere de graniţă, pe care Phenianul l-a considerat ca parte a "războiului psihologic" dus de statul vecin.

Kim Jong-il a murit, sâmbătă, în urma unui atac de cord, anunţul fiind făcut de Phenian luni. Funeraliile sale vor avea loc la 28 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News