55 de ANI de la MOARTEA unui EROU al celor două RĂZBOAIE Mondiale, UCIS de COMUNIȘTI

Fruntașul țărănist Ion Mihalache a fost arestat la Tămădău, în 1947, și judecat în acelaşi lot cu Iuliu Maniu.

Condamnat la muncă silnică pe viaţă, Ion Mihalache a murit în penitenciarul de la Râmnicul Sărat, la 5 februarie 1963, exact la 10 ani după Iuliu Maniu.

În anul 1998, la 12 octombrie, Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi ceilalţi 17 fruntaşi ţărănişti, printre care Grigore Niculescu Buzeşti, Grigore Gafencu ş.a., au fost achitaţi de Curtea Supremă de Justiţie, după condamnarea din anii 1947, 1949-1955 şi 1956 de către Tribunalul Regional al Regiunii a II-a Militare Bucureşti, Curtea Militară de Casare şi Justiţie şi Secţia Militară a Tribunalului Suprem. După judecarea recursului în anulare înaintat de Parchetul General împotriva hotărârilor de condamnare ale lotului Maniu - Mihalache, Curtea de Justiţie a hotărât achitarea tuturor acuzaţilor şi înlăturarea pedepsei complementare a confiscării averii.

 

Ion Mihalache s-a născut la 18 februarie/3 martie 1882, în satul Goleştii-Badii, comuna Topoloveni (Argeş). A urmat cursurile şcolii normale 'Carol I' din Câmpulung Muscel, fiind numit învăţător în comuna Ludeşti (Dâmboviţa). Cu grad de căpitan, a participat la războiul pentru întregirea neamului (1916-1918).

S-a distins în luptele de la Mărăşeşti, primind Ordinul ''Mihai Viteazul''. În decembrie 1918 a întemeiat Partidul Ţărănesc, devenind preşedintele acestuia (1918-1926). Între 1922 şi 1926, Partidul Ţărănesc, condus de Ion Mihalache, se apropie politic şi doctrinar de Partidul Naţional Român din Transilvania, care îl avea preşedinte pe Iuliu Maniu. La 10 octombrie 1926, cele două partide au fuzionat sub denumirea de Partidul Naţional Ţărănesc, avându-l pe Iuliu Maniu ca preşedinte şi pe Ion Mihalache ca vicepreşedinte. În concepţia lui Mihalache, progresul ţării nu consta în industrializare, ci în agricultură.

El milita pentru cooperative formate în mod voluntar de către ţăranii împroprietăriţi la întoarcerea de pe front. Pentru a-şi pune în aplicare ideile, a organizat obştea sătească de la Topoloveni-Argeş să producă rentabil, asociindu-i pe ţărani într-o cooperaţie cu rezultate notabile în plan economic şi social. Între 1928 şi 1930, Mihalache a fost ministru al Agriculturii. Din 1930 până în 1933, a ocupat funcţia de ministru de Interne. În 1941 a îmbrăcat din nou haina militară, luptând până la Nistru pentru eliberarea Basarabiei. Ca şi Iuliu Maniu, Ion Mihalache a fost un opozant al tuturor dictaturilor care s-au instaurat în România după 1938. Dacă în timpul regimurilor ''carlist'' şi ''antonescian'', Mihalache, alături de Maniu, a putut să-şi continue activitatea politică în ilegalitate, odată cu instaurarea regimului procomunist al lui Petru Groza, fruntaș ţărănist avea să cunoască cea mai cruntă represiune.