Moartea „a bubuit” în laboratorul Armatei

Tragedie în laboratorul militar de pe Şoseaua Olteniţei: maiorul Octavian- Viorel Mihai (de 37 de ani), unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în explozivi, şi-a găsit ieri-dimineaţă sfârşitul într-o deflagraţie ale cărei cauze sunt încă investigate.

Totul s-a întâmplat la Centrul de cercetare ştiinţifică pentru apărare nucleară, biologică, chimică şi ecologie, iar explozia de la ora 11.00 a putut fi auzită pe o rază de câteva sute de metri.

Cu toate că a fost transportat imediat la Spitalul Bagdasar, situat în imediata apropiere, viaţa maiorului nu a mai putut fi salvată.

„Vorbisem cu el la telefon cu o oră înainte”, îşi aminteşte căpitanul Cezar Stroe, ofiţerul de relaţii publice de la Departamentul de Armamente.

Reţinut în a da amănunte despre cauzele exploziei, Stroe insistă că ofiţerii criminalişti şi procurorii militari vor face publice motivele tragediei. Surse militare afirmă că din cercetările preliminare rezultă că este posibil ca incidentul să fi fost provocat de o eroare umană. Şi-a trimis ultimul articol la „Observatorul militar”

Maiorul Octavian-Viorel Mihai, absolvent al Academiei Tehnice Militare cu specializarea explozivi, pulberi şi combustibili speciali, se afla singur în laborator. „Existau acolo substanţe explozive, dar în cantităţi mici”, ne-a declarat Stroe.

În momentul deflagraţiei, alte două per soane se aflau în apropiere, fiind ulterior transportate la spital fără răni grave. Căpitanul Cezar Stroe ne-a explicat şi de ce vorbise la telefon cu maiorul Mihai cu o oră înainte de explozia fatală: „Tocmai ne trimisese un articol, care urmează să apară miercuri în «Observatorul militar»”. Articolul, obţinut de EVZ de la publicaţia oficială a Armatei, se numeşte „Lovitura exploziv-incendiară pentru aruncătorul de grenade AG 7”. În acelaşi timp, colegii lui Mihai îşi amintesc că acesta lucra la un proiect privind neutralizarea muniţiilor care nu mai sunt utilizate de Armată.

Centrul de cercetare ştiinţifică NBC este, de fapt, una dintre structurile Armatei care se ocupă cu studierea explozibililor şi a substanţelor radioactive, inclusiv a celor folosite de terorişti în Irak sau în Afganistan.

"Era un om pe care te puteai baza şi un adevărat specialist în substanţe explozive." - Cezar Stroe, căpitan