Te-ai gândit la acest lucru când dai SMS-uri?

Te-ai gândit la acest lucru când dai SMS-uri?

Specialiştii în IT vorbesc de ceva vreme despre „moartea SMS-ului”, şi despre faptul că aplicaţiile câştigă teren.

SMS-ul tocmai a împlinit 21 de ani în decembrie 2013, iar analiştii comentează deja că aplicaţiile de mesagerie mobilă nu reprezintă o ameninţare doar pentru retelele sociale, dar şi pentru „bătrânul SMS”.

Un declin

Însă tot analiştii spun că nu se va întâmpla până când majoritatea populaţiei globale va folosi smartphone şi va avea internet în orice secundă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania de research Informa a relatat pentru Financial Times că aproximativ 19 miliarde de mesaje gratuite au fost trimise în 2012 prin aplicaţii, faţă de 17,6 miliarde SMS-uri. Iar până la finele lui 2013, numărul mesajelor gratuite trimise a fost de 41 de miliarde! „Cei care doresc să urmeze trendul trebuie să ia în considerare că ne îndreptăm tot mai mult spre un declin sigur al SMS-ului”.

O modă

SMS-ul a devenit o moda de-abia la începutul anilor 2000. În luna decembrie s-au împlinit 19 ani de la primul SMS trimis vreodată, care avea mesajul "Happy Christmas"! Un inginer britanic a fost cel care a trimis primul SMS din istorie, pe 3 decembrie 1992. El a expediat mesajul dintr-un birou al companiei Sema Group, din Newbury, Berkshire, potrivit Daily Mail. Neil Papworth, pe atunci in varsta de 22 de ani, a trimis un mesaj directorului Vodafone, Richard Jarvis, cu ocazia unei petreceri de Craciun. El i-a transmis urarea "Happy Christmas" ("Craciun Fericit" - n. red.), si nu "Happy Xmas", cum s-a transformat expresia in ultimii ani.

SMS-ul a fost expediat de la calculatorul de serviciu către un telefon mobil "preistoric", un Orbitel 901, din reteaua Vodafone, acesta fiind începutul unei revoluţii. „Iniţial, SMS-ul era privit ca un mod inteligent de a comunica cu ceilalţi membri ai companiei. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea răspândi şi ar putea deveni ceea ce este astăzi”, a declarat Papworth.

Short Message Service (SMS) a fost cel care a lansat moda emoticonurilor, dar si prescurtarile OMG sau LOL. SMS-ul a devenit o moda de-abia la inceputul anilor 2000.