Evenimentul Zilei > EVZ Special > Moare Greta de ciudă: SUA au cea mai mare reducere de emisii de carbon din lume!
Moare Greta de ciudă: SUA au cea mai mare reducere de emisii de carbon din lume!

Moare Greta de ciudă: SUA au cea mai mare reducere de emisii de carbon din lume!

Statele Unite au fost țara care a înregistrat cea mai mare scădere din lume la emisiile de CO2, concomitent cu o solidă creștere economică.

„Statele Unite au înregistrat cea mai mare scădere a emisiilor de CO2 legate de energie în 2019, la nivel de țară – o reducere cu 140 de Mt, sau 2,9%, ajungând la 4,8 Gt”, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

„Emisiile Statelor Unite sunt acum mai mici cu aproape 1Gt, față de nivelul lor de vârf din 2000, cea mai mare reducere absolută înregistrată de o țară în această perioadă”, arată raportul.

„O reducere cu 15% a utilizării cărbunelui pentru producerea de energie a contribuit la scăderea totală a emisiilor totale ale SUA în 2019”, continuă documentul IEA.

„Centralele electrice pe bază de cărbune au avut parte de o competiție și mai mare din partea generației de centrale pe gaze naturale, prețurile de referință ale gazelor fiind în medie inferioare cu 45% față de nivelurile din 2018”, scrie raportul.

„În consecință, gazul și-a sporit partea în totalul producției de electricitate la un nivel record de 37%.”

IEA mai notează că 80% din creșterea emisiilor de CO2 provine din Asia, și că, împreună, China și India au contribuit de o manieră semnificativă la creștere.

„În China, emisiile au crescut, dar au fost temperate de o încetinire a creșterii economice și o producție mai mare din surse de electricitate cu emisii mai mici de carbon”, arată IEA.

„Energiile refolosibile și-au continuat dezvoltarea în China și 2019 a fost și primul an în care a avut loc o exploatarea completă a celor șapte reactoare nucleare”, mai spune raportul.

Senatorul Republican de Texas, Ted Cruz, a reacționat la raportul IEA printr-un mesaj pe Twitter:

„REALITATEA pe care nu o veți vedea NICIODATĂ la știrile de la ora 6: emisiile SUA au SCĂZUT cu 2,9%, adică cu 140 de milioane de tone, continuând tendința Statelor Unite de a fi lider în lume la reducerea totală a emisiilor din 2000 încoace.”

Ecologiști extremiști, precum Greta Thunberg sau Alexandria Ocasio-Cortez, au transformat Statele Unite în cal de bătaie în lupta lor împotriva poluării și a capitalismului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.