Mizeriile Războiului Rece. Peste 1.000 de NAZIŞTI au fost angajaţi de CIA în timpul conflictului cu RUŞII
- Eva David
- 28 octombrie 2014, 11:53
Documente făcute publice recent arată că SUA au angajat mai mult de 1.000 de nazişti pentru a activa în CIA şi FBI, în timpul Războiului Rece.
Publicaţia New York Times, citată de Daily Mail, scrie că Statele Unite nu numai că au angajat ca informatori şi spioni 1.000 de persoane fidele celui de-al Treilea Reich, suspecte de crime de război, dar i-au şi ajutat pe aceştia să ajungă în ţară şi să acopere implicarea lor în Al Doilea Război Mondial, pentru a-i proteja de persoanele din Departamentul de Justiţie al SUA care vânau nazişti.
Printre persoanele angajate de SUA se numără foşti ofiţeri SS. În anii 1950, în plin Război Rece, J. Edgar Hoover, directorul FBI, şi Allen Dulles, şeful CIA, au ajuns la o înţelegere că aceşti foşti nazişti erau mai utili ca spioni pentru Statele Unite, decât în închisori.
În Maryland, ofiţerii din armata americană i-au antrenat pe ofiţerii nazişti pentru o posibilă invazie în Rusia, întimp ce în Connecticut, un fost gardian nazist a fost angajat pentru a studia timbrele poşate ale blocului sovietic, pentru a depista eventualele mesaje ascunse.
Cu toate acestea, documentele la care face referire publicaţia americană arată că o parte din aceşti foşti nazişti nu au ajuns niciodată spioni sau au activat ca agenţi dubli.
Una din persoanele angajate de serviciile secrete americane a fost Aleksandras Lileikis , care a fost implicat în exterminarea a 60.000 de evrei în lagărele din Lituania. Lileikis a fost angajat pentru a spiona în Germania de est, în anul 1952, fiind plătiti de CIA cu 1.700 de dolari pe an, care l-a şi ajutat patru ani mai târziu să emigreze în SUA.
Un alt nazist angajat de americani a fost Otto von Bolschwing, care a servit ca mentor şi ajutor pentru Adolph Eichmann, unul din principalii responsabili pentru crearea Holocaustului.