Câștigătorii celei de-a doua relocări de fonduri de la buget din acest an sunt primarii, dar și fondul de rezervă la dispoziția Guvernului care primește o jumătate de miliard de lei. În câștig iese și Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, care primește de asemenea jumătate de miliard de lei. În schimb, se iau bani de la Sănătate, de la Agricultură și, mai ales, de la cofinanțarea proiectelor susținute din fondurile europene.

Încă o lovitură pentru investiții

După ce, în primele opt luni ale anului, cheltuielile pentru investițiile publice au scăzut cu peste două miliarde de lei, noua rectificare mai ia aproape un miliard de euro din banii alocați proiectelor cu finanțare externă. Sumele care nu mai ajung la lucrările mari pentru investiții se vor îndrepta în mare parte către primării. Astfel, fondurile alocate primăriilor prin actuala rectificare urcă la nu mai puțin de două miliarde de lei. Suma importantă ridică semne de întrebare, în condițiile în care au mai rămas doar trei luni din an în care banii ar putea fi folosiți. Premierul Ponta susține că aceasta este o „reparare” a privării de fonduri la care au fost supuse autoritățile locale în anii trecuți. Acesta a oferit asigurări că, în teritoriu, banii vor fi împărțiți fără a se ține cont de apartenența politică a edililor.

Criticii Guvernului susțin însă că este vorba de fonduri ce pot fi folosite pentru a câștiga simpatia electoratului, în ciuda faptului că până la alegeri a mai rămas doar o lună, așa încât nu mai poate fi vorba de proiecte ample de investiții. „Probabil că vom vedea pietruiri de drumuri comunale sau că vor turna pietriș, proiecte de valoare mică, pentru care nici nu va fi nevoie de licitații, așa încât să poată fi executate destul de repede”, a declarat, pentru EVZ, ex-ministrul de Finanțe Gheorghe Ialomițianu.

De asemenea, sunt bani care ar putea fi folosiți pentru susținerea licitațiilor prin care sunt alocate proiectele de investiții către firme. „Sunt și mulți primari care se vor teme însă să folosească banii, așa că nu toate sumele vor fi cheltuite”, a completat Ialomițianu.

Fonduri în plus pentru „servicii”

În preajma alegerilor prezidențiale, și serviciile de informații vor primi bani în plus. Astfel, potrivit proiectului prezentat de Executiv, Serviciul Român de Informații va primi la rectificare circa 67 de milioane de lei, în timp ce Serviciul de Informații Externe 27 de milioane de lei.

SPP și STS vor avea la rândul lor bugete suplimentate cu circa 19 milioane de lei și, respectiv, 50.000 de lei. Premierul Victor Ponta a atras însă ieri atenția că bugetul „serviciilor” este mai mic decât în anii 2010 și 2011. Potrivit Mediafax, astăzi va avea loc o ședință de Guvern pentru aprobarea proiectului de rectificare.