Cine a spus că fotoliul trebuie să fie în set cu canapeaua? Cine a spus că nu putem avea mai mult de una? Dacă spațiul permite și dacă imaginația e antrenată pentru amestecuri de culori, e simplu de atins un design interior artistic și fascinant. Totodată, aceste amestecuri se supun și ele unor reguli simple, primând combinația texturilor, iar cea a culorilor fiind pe plan secundar
Specialiștii din generația veche din domeniul decorațiunilor interioare spuneau că „o încăpere, cu cât este mai încărcată, cu atât este mai primitoare”, însă această zicală nu era de interpretat ad literam. În esența ei, specialiștii în această ramură a artei apreciau mixurile de culori și texturi, cât și îmbinarea unor piese de mobilier diferite, deși în acele vremuri acest stil era considerat un semn al lipsurilor financiare.
Așadar, dacă spațiul permite sau dacă există o preferință pentru două tipuri de canapele, îmbinarea lor poate fi realizată cu succes.
Stilurile nu trebuie să intre în conflict
Modelele trebuie să fie apropiate, mobilierul clasic fiind asortat, preferabil, la o altă piesă de mobilier de aceeași tipologie. O canapea cu aspect futurist nu se va ”înțelege” bine cu o canapea în stil baroc, dar, din fericire, multitudinea de modele accesibile pe piață fac alegerile mult mai ușoare în ceea ce privește linia stilistică.
Țesătura, mai importantă decât culoarea
În asortarea a două piese voluminoase, precum canapelele se evită combinația de textile precum catifeaua și pielea, mătasea sau materialele lucioase cu bumbacul. Există posibilitatea de a combina și aceste texturi într-un mod reușit, însă e nevoie de o analiză mult mai atentă a ansamblului, a tuturor pieselor de decor și de îndrumarea unui specialist. Din punct de vedere estetic, ori una dintre piese este „vedeta” încăperii, ori amândouă alcătuiesc un melanj de rezistență. Când ambele piese sunt prețioase și opulente, apare riscul de a avea un living prea încărcat. Combinații ideale sunt cele între pluș și bumbac, piele și mătase, piele și bumbac sau piele și piele.
Aranjate la linie
Alegeți canapelele după înălțime. În asortarea a două piese diferite, înălțimea este cea care aduce un plus vizual și oferă senzația de decor studiat. Astfel, nu e indicat ca fotoliul să fie mai înalt ca sofa sau una dintre canapele să fie mai înaltă ca cealaltă.
Culorile care se asortează fără efort
Asortarea culorilor este simplă atunci când alegi nuanțele pământului. Crem, bej, maron înschis sunt culori calde care se asortează foarte bine și foarte ușor, fără să încarce. Un aspect curat este dat și de combinațiile de culoare și nonculoare, precum catifea roșu cardinal și bumbac alb. A