Mitul „un pahar cu vin pe zi NU dăunează sănătății”, desființat! Nu vă puteți imagina la ce riscuri vă expuneți

Sursa: Pixabay

Federația Mondială a Inimii a spus că dorește să „conteste noțiunea larg răspândită” conform căreia consumul în cantități moderate de alcool poate scădea riscul de boli de inimă și a cerut măsuri urgente pentru a combate creșterea globală a deceselor cauzate de alcool.

Un pahar zilnic cu vin nu este bun, spun experții de la Federația Mondială a Inimii. Acest obicei crește riscul de boli cardiovasculare, cancer, boli digestive, fibrilație atrială, accident vascular cerebral hemoragic, accident vascular cerebral ischemic, afecţiuni cardiace hipertensive, boli cardiace ischemice şi ciroza hepatică.

Orice nivel de băutură poate duce la pierderea vieții sănătoase, a spus Federația Mondială a Inimii, deoarece a încercat să înlăture ideea că un pahar de vin zilnic poate fi bun pentru oricine.

„Un pahar cu vin pe zi NU dăunează sănătății” făcea parte din campania de dezinformare a producătorilor

Monika Arora, membru al comitetului de advocacy al WHF, a declarat: „Prezentarea alcoolului ca fiind necesar pentru o viață socială vibrantă a distras atenția de la efectele nocive ale consumului de alcool, la fel ca afirmațiile frecvente și larg mediatizate care spunea că un pahar de vin roșu pe zi, poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Aceste afirmații sunt în cel mai bun caz dezinformate și în cel mai rău caz o încercare a industriei alcoolului de a induce publicul în eroare cu privire la produsul lor.”

Noile date de la Oficiul Guvernului pentru Îmbunătățirea Sănătății arată că milioane de oameni din Anglia consumă sticle de vin, bere și băuturi spirtoase care sunt dăunătoare sănătății lor, cu o creștere mare a numărului de băuturi la niveluri considerate a fi cu risc ridicat.

Într-un interviu, profesorul Julia Sinclair, președintele Colegiului Regal al Psihiatrilor, a spus că trecerea la băutul acasă a fost parțial de vină, fiind mai dăunător decât ntr-o cârciumă unde stai mai puţin.

Peste 2,4 milioane de oameni au murit în întreaga lume din cauza alcoolului în 2019

Acest lucru este echivalent cu 4,3% din toate decesele la nivel global și 12,6% dintre decesele bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, se arată în comunicat. Federația, care este o organizație nonguvernamentală (ONG) care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că alcoolul este o „substanță psihoactivă și dăunătoare care poate provoca daune semnificative corpului uman”.

„Studiile au arătat că și cantități mici de alcool pot crește riscul unei persoane de boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boli de inimă hipertensive, cardiomiopatie (boală musculară a inimii), fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii) și anevrism.

„Studiile care susțin contrariul se bazează pe cercetări pur observaționale, care nu țin cont de alți factori, cum ar fi afecțiunile preexistente și antecedentele de alcoolism la cei considerați a fi „abstinenti”, scrie standard.co.uk.