Mitt Romney, surpriza din tabara republicana

Mitt Romney, surpriza din tabara republicana

Unul dintre candidatii la investitura republicana pentru alegerile prezidentiale din 2008, omul de afaceri Mitt Romney, de confesiune mormona, a creat o mare surpriza reusind sa adune aproape 23 de milioane de dolari pentru campania sa electorala.

Potrivit AFP, care citeaza comitetul de campanie al candidatului, Romney a colectat 20,6 milioane de dolari in primul trimestru al anului curent si s-a imprumutat cu alte 2,6 milioane. In varsta de 60 de ani, Mitt Romney si-a cladit o popularitate din ce in ce mai solida dupa succesul repurtat cu organizarea Jocurilor Olimpice din Salt Lake City, apoi cu performantele realizate in functia de guvernator al statului Massachussetts (2003-2006).

Politicianul republican se situeaza mult inaintea principalilor contracandidati din partid, precum fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani (care a strans 15 milioane de dolari), sau senatorul John McCain (12,5 milioane).

In tabara adversa, senatorul democrat Hillary Clinton a reusit sa adune pana acum suma-record de 26 de milioane de dolari, plus cele 10 milioane ramase in cont de la campania sa pentru alegerile din Senat. In topul democratilor, senatorul de culoare Barack Obama se afla pe locul al doilea, cu 20 de milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

In cazul in care va fi desemnat candidatul la presedintie al Partidului Republican si va castiga cursa pentru Casa Alba, Romney va deveni primul mormon care ocupa functia suprema americana.

Insa el nu este primul membru al Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor Ultimelor Zile, cum este titulatura oficiala a bisericii mormone, care se lanseaza in aceasta cursa. Chiar tatal sau, George, fost guvernator de Michigan, a incercat acelasi lucru in 1968, la fel ca senatorul republican de Utah (stat preponderent mormon) Orrin Hatch, in 1999.

Om de afaceri profilat pe investitii financiare, Romney a intrat in politica in 1994, incercand fara succes sa fie ales senator de Massachussetts. Mitt Romney este casatorit de 37 de ani cu Ann Davies, cu care are cinci baieti, de la care cuplul are 10 nepoti.