Mitt Romney merge în finala cu Barack Obama

Mitt Romney merge în finala cu Barack Obama

Cursa internă republicană se apropie de sfârşit. Doar un anunţ oficial îl mai desparte pe Mitt Romney de confruntarea cu actualul locatar democrat de la Casa Albă, la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

Anunţul suspendării campaniei pentru învestitura Partidului Republican în cursa pentru Casa Albă făcut de unul din principalii doi pretendenţi, Rick Santorum, l-a adus pe celălalt, Mitt Romney, deja văzut drept favorit în competiţia internă, la doar un pas de victoria finală. Santorum, fost senator de Pennsylvania, a anunţat marţi seară că lasă deoparte, pentru moment, ambiţiile politice pentru a se dedica fiicei sale Bella, lovită de o maladie rară.

Deşi Santorum rămâne teoretic în cursă, suspendarea campaniei i-a redus drastic şi ultimele şanse de a-l detrona pe Romney de pe prima poziţie. Surse din anturajul fostului senator au dezvăluit pentru BBC că Santorum l-a sunat pe rivalul său pentru a-şi recunoaşte înfrângerea. La scurt timp, Romney a dat publicităţii un comunicat de presă în care îi aprecia calităţile de "concurent demn" dovedite de Santorum în cursa internă. Ron Paul şi Newt Gingrich rămân în competiţie, dar şansele lor sunt însă nule. Lupta adevărată se dă de acum între Mitt Romney şi Barack Obama, a titrat ieri presa americană. Mulţi analişti susţin însă că Romney a ieşit destul de slăbit după competiţia cu Gingrich şi apoi cu Santorum.

Economia, în centrul campaniei

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa lui Obama l-a luat demult în vizor pe Romney, între cele tabere având loc mai multe schimburi de replici. Romney îl acuză pe Obama că a sufocat economia prin taxe impuse micilor afaceri şi prin cheltuieli guvernamentale exagerate În 2009, Romney critica decizia administraţiei Obama de a renunţa la planurile de amplasare a elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia şi de a dezvolta sistemul defensiv din Europa într-o abordare nouă, adaptivă în etape, care include şi instalarea de interceptori în România.