Mitt Romney, atac la Obama: lipsit de loialitate faţă de Polonia şi Israel

Mitt Romney, atac la Obama: lipsit de loialitate faţă de Polonia şi Israel

Candidatul republican pentru Casa Albă, Mitt Romney, l-a acuzat joi pe preşedintele SUA, Barack Obama, de lipsă de loialitate faţă de un aliat, Polonia, şi a avertizat că, în cazul în care va fi ales în noiembrie, se va arăta mai puţin "flexibil" decât el faţă de Rusia. Kremlinul a calificat drept "inadminisibile" declaraţiile candidatului republican.

"I-a lăsat pe prietenii noştri din Polonia, întorcând spatele angajamentelor noastre în materie de apărare antirachetă, dar este gata să-i dea preşedintelui rus, Vladimir Putin, flexibilitatea pe care o doreşte, după alegerile" prezidenţiale din SUA, a declarat Mitt Romney în faţa delegaţilor republicani reuniţi la Tampa, în Florida.

"Sub administraţia mea, prietenii noştri vor vedea ceva mai multă loialitate, iar dl Putin va vedea ceva mai puţină flexibilitate şi ceva mai multă fermitate", a a adăugat candidatul republican.

Mitt Romney se referea mai ales la un incident legat de microfon, petrecut la Seul, la sfârşitul lunii martie, în cursul căruia presa l-a auzit pe preşedintele Obama explicându-i omologului său rus de atunci, Dmitri Medvedev, că ar putea fi mai suplu cu privire la scutul antirachetă după viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA, potrivit AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Îi voi transmite lui Vladimir", a răspuns preşedintele rus, referindu-se la premierul rus de atunci, Vladimir Putin. Preşedinţia rusă a reacţionat la declaraţiile lui Romney. "Moscova şi Washingtonul au subliniat în numeroase rânduri, la diferite nivele, că este inadmisibil ca relaţiile bilaterale să devină victima şi ostaticul luptelor pre-electorale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Israelul, "aruncat sub autobuz"

Candidatul republican nu a omis nici Israelul din discursul său, aminteşte cotidianul Jerusalem Post. "Preşedintele Obama a aruncat aliaţi precum Israelul sub autobuz", a declarat acesta, întreaga sală unde s-a desfăşurat convenţia de la Tampa izbucnind în huiduieli.

"Fiecare american e în mai puţină siguranţă acum pentru că preşedintele Obama nu a reuşit să stăvilească ameninţarea nucleară iraniană", a adăugat Romney. "A spus că ar trebui să stăm de vorbă cu iranul. Ei bine, stăm de vorbă iar centrifugele iraniene se învârt în continuare", a mai spus fostul guvernator de Massachusetts.