Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc, pe 7 ianuare, Nașterea Domnului. În Pastorala de Crăciun, Mitropolitul Vladimir al Moldovei i-a criticat pe clericii care au trecut la Mitropolia Basarabiei.
Mitropolitul Vladimir al Moldovei s-a adresat, în Pastorala de Crăciun, celor care ”s-au abătut și au căzut din ascultarea Bisericii”. Mitropolitul a făcut referire la clericii care au ales să treacă de la Mitropolia Moldovei, parte a Patriarhiei Rusiei, la Mitropolia Basarabiei.
La mijlocul lunii noiembrie, 13 biserici din diferite raioane ale Republicii Moldova erau în proces de a trece oficial la Mitropolia Basarabiei, același lucru urmând să-l facă și alte 50 de lăcașuri sfinte.
Mitropolitul Vladimir al Moldovei: Mă mir că așa degrabă treceți de la cel ce v-a chemat pe voi
„Anul 2023, fiind lăsat nouă de către Dumnezeu pentru a lucra pacea și mântuirea noastră, dar și a semenilor, a adus cu sine și anumite încercări pentru Biserică și poporul drept-măritor. Cuvântul nostru părintesc, însă, rămâne același pentru toți și pentru fiecare: Să ne rugăm pentru pacea lumii, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici.
Cu mâhnire în suflet, mă adresez celor care s-au abătut și au căzut din ascultarea Bisericii, amintindu-le cuvintele Sfântului Apostol Pavel: Mă mir că așa degrabă treceți de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă evanghelie, care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos”, a spus Mitropolitul Vladimir, potrivit tv8.md.
Mitropolitul a felicitat credincioșii ortodocși cu prilejul sfintelor sărbători de iarnă: Nașterea Domnului, Anul Nou și Boboteaza: „Vă urez pace și sănătate, sporirea dreptei credințe, a dragostei celei sfinte și a trăirii Adevărului, Care este Hristos!”.
Disputa dintre Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei
Anul trecut, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a intervenit cu grijă în disputa care opune cele două biserici ortodoxe rivale din ţara sa, Mitropolia Moldovei - aflată sub tutela Moscovei - şi Mitropolia Basarabiei, care ţine de Biserica Ortodoxă Română - afirmând că Biserica ar trebui să faciliteze obiectivul principal al ţării, şi anume integrarea europeană, relatează Reuters.
Moldova, situată între Ucraina şi România, a fost, timp de peste 150 de ani, un pion în luptele dintre Moscova şi Bucureşti, fie ca parte a Imperiului Rus, fie a României Mari, iar acesta este punctul central al disputei dintre biserici. O proporţie de 92% din cei 2,5 milioane de locuitori ai Moldovei sunt creştini ortodocşi, dar niciuna dintre biserici nu este autocefală sau independentă: una răspunde în faţa Moscovei, cealaltă în faţa Bucureştiului, a scris Reuters.
Într-o scrisoare a şefului celei mai mari biserici ortodoxe către biserica-mamă rusă, făcută publică în noiembrie, Mitropolitul Vladimir se plângea că legătura cu Moscova - şi invadarea Ucrainei - face biserica pe care o conduce nepopulară în rândul enoriaşilor.
"Biserica trebuie să funcţioneze în funcţie de interesele statului şi ale cetăţenilor săi", a declarat preşedinta pro-europeană Maia Sandu într-un interviu la televiziunea Vocea Basarabiei. "Statul nu poate interveni în afacerile bisericii. Cred că toată lumea ar trebui să lucreze pentru atingerea obiectivului principal al ţării. Iar asta înseamnă astăzi pace şi integrare europeană", a punctat Maia Sandu.