Sute de credincioşi de toate cultele au aprins lumânări în Piaţa Operei.
Aproape 500 de credincioş i, între care exponenţi ai vieţii publice timişorene, artişti şi reprezentanţi ai tuturor cultelor, s-au adunat sâmbătă seara în faţa Operei, cu câte o lumânare în mână, pentru a-şi arăta solidaritatea cu mitropolitul Banatului. Înalt Preasfinţia Sa Nicolae Corneanu va fi judecat de Sfântul Sinod pentru că s-a împărtăşit într-o biserică greco-catolică. La iniţiativa unui reformat care a dorit să rămână anonim, evenimentul şi-a propus să fie unul ecumenic. Şi preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, a venit cu soţia, cu lumânări albe în mâini. În marea de oameni, erau multe persoane în vârstă. „Eu sunt ortodoxă, soţul meu e romano-catolic. Sunt mai radicală şi le transmit înalţilor prelaţi aşa: dacă BOR vrea la Timişoara un Laszlo Tokes ortodox, îl va avea, căci pentru mitropolitul nostru am să ies în stradă şi vor veni şi alţii“, spune Rodica Vucu, o pensionară de 55 de ani. Cultele reunite „O singură turmă, un singur păstor“, scria pe pancarda afişată de unul dintre credincioşi. De teama unor oponenţi ai mişcării, au fost chemaţi şi bodyguarzi, tatuaţi şi cu staturi impresionante, care însă s-au alăturat mulţimii şi s-au rugat. La 15 minute după ora 20.00, cu faţa spre Catedrala Mitropolitană, cei 500 de oameni s-au unit într-un singur spirit şi au rostit pe o tonalitate joasă Tatăl Nostru. PS Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timişoara, s-a rugat în faţa Operei alături de vicarul episcopiei, monsenior Bocsey Laszlo şi de încă doi preoţi.
„Ne exprimăm astfel preţuirea faţă de IPS Corneanu, care pe 25 mai a făcut un gest de mare curaj, un gest al unui om sincer pe care îl susţinem“, a declarat vicarul. În mulţime s-a aflat şi preotul greco-catolic Ioan Chişărău, parohul bisericii în care s-a împărtăşit mitropolitul. „Nu considerăm că a comis un păcat, ci a făcut un gest de iubire, foarte normal şi creştinesc. Fără reţinere, dacă la un moment dat m-ar invita, m-aş împărtăşi la ortodocşi“, a spus preotul. REACŢIE ÎPS Corneanu le-a mulţumit oamenilor Patriarhia Română îşi menţine punctul de vedere conform căruia „problemele bisericeşti se rezolvă de către forurile bisericeşti“. Cazul mitropolitului Corneanu va fi analizat în şedinţa Sfântului Sinod programată pe 8-9 iulie.
„Patriarhia Română s-a simţit datoare să facă o recomandare în legătură cu anunţatul miting. Noi nu trimitem ultimatumuri, cine nu voia să ţină cont de apelul nostru putea să nu o facă“, a declarat preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. El a adăugat că nu va fi pornită o vânătoare de vrăjitoare împotriva puţinilor preoţi ortodocşi care au participat la manifestare.
Ce-i drept, aceştia s-au cam lepădat de mitropolit. Doar doi şi-au etalat reverendele negre şi tot atâţia au venit în civil. Sora Mihaela, una dintre călugăriţele Mitropoliei, este şi ea concisă: „Am venit pentru ceea ce simt în suflet“, grăbită să plece din piaţă imediat după rostirea rugăciunii. Preotul Cosmin Pleşa a participat, însă nu era îmbrăcat în straie preoţeşti: „Din punct de vedere sufletesc, cred cu vehemenţă că e nevoie să fim unii alături de alţii, pentru că înaintea lui Dumnezeu toţi suntem oameni“.
Mitropolitul Banatului a anunţat sâmbătă că nu va participa la eveniment. „Fiind eu în cauză, nu mă pot pronunţa (cu privire la mesajul Patriarhiei - n.r.). Fiecare are conştiinţă proprie“, a declarat IPS Corneanu. La liturghia de Rusalii, de ieri, el le-a mulţumit din amvon tuturor timi- şorenilor care i-au fost alături prin prezenţă sau numai prin spirit.