Miting la Washington pentru restaurarea judecăţii sănătoase a americanilor

Miting la Washington pentru restaurarea judecăţii sănătoase a americanilor

Comedianţii Jon Stewart şi Stephen Colbert aşteaptă azi mii de oameni la mitingul organizat de ei la Washington, cu scopul declarat de a restaura judecata sănătoasă a naţiunii, după luni bune de dispute politice violente care au divizat ţara.

Organizatorii insistă că "Mitingul pentru restaurarea judecăţii sănătoase şi/sau a fricii" nu are legătură cu politica. Contextul este însă unul electoral: alegerile legislative parţiale din SUA, în urma cărora republicanii ar putea prelua majoritatea în Camera Reprezentanţilor, vor avea loc marţi, pe 2 noiembrie.

Pe website-ul său, Stewart a descris evenimentul ca pe un loc pentru oamenii echilibraţi, care nu participă în general la demonstraţii şi cred că "urletele sunt enervante, contraproductive şi fac rău gâtului, consideră că cei cu vocile cele mai stridente nu ar trebui să fie singurii care se fac auziţi şi sunt de părere că singura ocazie în care poţi desena cuiva o mustanţă precum cea a lui Hitler este atunci când acel cineva este chiar Hitler".

Este o aluzie la mitingurile organizate anul acesta de republicani, în special de cei asociaţi platformei ultraconservatoare "Tea Party", care au folosit un limbaj dur în atacurile lor la adresa democraţilor şi a preşedintelui Barack Obama, pe care l-au comparat inclusiv cu Hitler.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, evenimentul pare a fi organizat în semn de răspuns la un alt miting, pentru "Restaurarea onoarei", organizat în august de Glenn Beck, comentatorul Fox News, popular printre republicani şi în special printre simpatizanţii Tea Party.

Cine vine la miting?

Mitingul este o variantă reunită a iniţiativelor aparţinând lui Stewart şi Colbert: "Mitingul pentru restaurarea judecăţii sănătoase", respectiv "Marşul pentru menţinerea fricii" şi reprezintă o bună publicitate pentru emisiunile celor doi.  

Stewart a anunţat că îi încurajează pe participanţi să aducă panouri cu inscripţii precum "Adevăraţii patrioţi pot accepta opiniile diferite" sau "Moarte nimănui!". Realizatorul cunoscutei emisiuni "Daily Show", de pe Comedy Central, spune că se adresează în egală măsură democraţilor şi republicanilor. Cine va veni însă la Washington?

Un lucru cert este că fanii lui Jon Stewart  - care l-a avut invitat zilele trecute pe Barack Obama - sunt în marea lor majoritate simpatizanţi ai democraţilor sau independenţi, şi într-o foarte mică măsură republicani, potrivit unui sondaj Pew Research Center dat publicităţii luna trecută.   O listă preliminară de vedete care vor fi prezente la Washington îi include pe Sheryl Crow şi pe cei din grupul The Roots. Actorii Sam Waterston şi Don Novello vor fi de asemenea prezenţi, scrie Washington Post. Publicaţia liberală Huffington Post a anunţat că susţine evenimentul şi că va trimite oameni la Washington. Şi cunoscuta realizatoare Oprah Winfrey şi-a anunţat sprijinul, inclusiv financiar, pentru eveniment.

Organizatorii aşteaptă în jur de 60.000 de oameni. Republicanii însă nu par impresionaţi. La postul său de radio, comentatorul conservator Rush Limbaugh a ironizat, săptămâna aceasta, mitingul de la Washington. El a apreciat că în vreme ce democraţii merg în Capitală pentru "a fuma nişte jointuri", republicanii vor avea ocazia de a-şi organiza electoratul pentru prezenţă cât mai bună la alegerile de marţi.