Mite Kremnitz, o intelectuală germană în România francofonă

Mite Kremnitz,. Sursa foto: Wikipedia

Mite Kremitz - o intelectuală germană în România francofonă. Cum a reușit Mite Kremnitz să influențeze cultura românească

Mite Kremnitz - o intelectuală germană în România francofonă. Cum a reușit Mite Kremnitz să influențeze cultura românească.

Mite Kremnitz s-a născut la 4 ianuarie 1852, în Greifswald, localitate germană. Pasionată de pictură, literatură, canto, filosofie, Mite era fiica unui cunoscut profesor universitar de medicină german Adolf, Karl von Bardleben în localitatea sa natală. Și-a urmat familia la Berlin, în 1868, unde a continuat studiile, apoi în Anglia.

Mite se stabilește în România

În acest context, familia Mitei  (Mite este diminutivul german de la Marie Charlotte, numele oficial n.a.) s-a apropiat de cea a cumnatului tatălui său, Georg Alexander Kremnitz. Una din fiicele acestuia, Clara, a devenit soția lui Titu Maiorescu, acesta fiind profesorul de franceză al ei și celorlalți copii ai familiei Kremnitz.

În 1872, după căsătoria cu medicul Wilhelm Kremnitz, Mite va primi o invitație să călătorească în România. Cei doi soți vin la invitația lui Titu Maiorescu, în 1873, pentru ca în 1875 să ia decizia stabilirii în România.

Titu Maiorescu. Sursa foto: Wikipedia

Medicul Wilhelm Kremnitz a ajuns cel mai bun medic al Casei Regale, iar Mite Kremnitz, grație talentului ei deosebit, a devenit doamnă de onoare a Reginei Elisabeta, preum Elena Bibescu, Elena Văcărescu. Cuplul a avut doi fii, Georg Titus (ofițer de carieră, literat) și Emanuel (medic și ofițer).

Mite, iubită de intelectuali celebri se autoexilează în Germania

Mite Kremnitz a fost iubita lui Mihai Eminescu, a lui Titu Maiorescu, deja însurat cu o membră a familiei Kremnitz. A tradus în germană poezii ale lui Mihai Eminescu, a tradus din germană în română creații ale Reginei Elisabeta. A contribuit la redactarea Memoriilor Regelui Carol I, azi importantă sursă memorialistică pentru istoria românilor.

Moartea în 1897 a lui Wilhelm Kremnitz care îl îngrijea pe Principele moștenitor Ferdinand a determinat-o pe Mite, care deși primise pensie din partea statuui român, să plece cu fiii săi în Germania pentru ca aceștia să beneficieze de educația superioară a academiilor militare din Imperiul German.

Mite Kremnitz a revenit în Româna în cursul anului 1912, însă, văzând că situația externă se complică, a revenit în Germaia, murind la Berlin, în data de 18 iulie 1916. România, în mai puțin de o lună, avea să intre în Primul Război Mondial contra Germaniei și Austro-Ungariei rupând alianța din 1883. Fiii săi, ofițeri în armata imperială germană care a ocupat Bucureștii în decembrie 1916 și-au făcut atunci datoria față de armata germană, însă au știut să se comporte într-o manieră onorabilă pentru țara adoptivă, aflată sub ocupație germanobulgaroaustro-ungară.  Georg Titus a fost ofițer al Statului Major, iar fratele lui, ofițerul responsabil cu cenzura. Cei doi au protejat importante fonduri arhivistice românești (în special axate pe slavistică), împiedicând rechiziționarea lor de către ocupanții bulgari, care doreau să le ducă la Sofia.