Ţara unde una din două firme spune că funcţionarii i-au CERUT MITĂ

Ţara unde una din două firme spune că funcţionarii i-au CERUT MITĂ

Atunci când lucrurile depind de administraţie, sunt excese şi cu cât legea e mai neclară şi rămâne la intepretarea funcţionarului, cu atât corupţia e mai mare. O situaţie care nu e valabilă doar în România, unde companiile se plâng că li se cere mită.

Un stat vecin României se plânge de corupţia ridicată, care împiedică dezvoltarea afacerilor, în condiţiile în care 46% dintre firme susţin că funcţionarii le-au cerut mită.

Cifra apare într-un studiu realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Bulgariei (CCIB). Potrivit acestuia, corupţia generalizată în administraţie reduce opţiunile pentru companiile bulgăreşti, transmite Novinite. 

Preşedintele organizaţiei angajatorilor, Tsvetan Simeonov, la aproape 48% dintre companii nu li s-a pretins mită. 

“Întotdeauna când lucrurile depind de administraţie se petrec excese şi cu cât legea îi permite mai mult birocratului să spună “da” sau “nu” fără reguli clare, există loc pentru corupţie”, a comentat Simeonov, citat de Novinite. 

Corupţia este cea mai răspândită în sectorul achiziţiilor publice, susţin 46% din companiile intervievate. În opinia a 21%, corupţia este cea mai mare în sistemul judiciar. 

Potrivit CCIB, soluţia este de a se implementa un management electronic, care va reduce contactele directe şi cererile de mită. 

Pe site-ul CCIB există deja o secţiune unde se pot semnala fapte de corupţie. 

România, care se confruntă la rîndul ei cu grave probleme de corupţie generalizată, şi Bulgaria sunt cele mai sărace state din UE.