O anchetă a fost deschisă la Spitalul Socola, din Iași, unde procurorii bănuiesc că s-ar acorda documente medicale prin care au fost obținute certificate false de handicap. Polițiștii și procurorii de pe lângă Tribunalul Iași au făcut 21 de percheziții domiciliare la persoane fizice și instituții publice, într-o cauză privitoare la infracțiuni de corupție.
Oamenii legii au audiat 9 persoane după aceste percheziții, care s-au derulat inclusiv în cursul zilei de vineri, 1 noiembrie, transmite vremeanoua.
Acuzații grave
Ancheta a relevat, potrivit celor implicați, că persoane din mediul medical implicate în schema infracțională au favorizat internări fictive, acordarea de concedii de sănătate fără temei sau au întocmit documentații false despre îngrijirile primite, de la medicație la zile de spitalizare.
Aceste acte erau folosite ulterior pentru obținerea certificatelor de handicap.
„Începând cu luna august 2024, inculpatul M.C.C. a pretins și a primit de la suspectul A.I.L., în mod repetat (în lunile august 2024 și septembrie 2024), în mod direct, sume cuprinse între 400 lei – 700 de lei (din care suma de 100 lei/200 de lei pentru sine, iar suma de 300 de lei/500 lei pentru alții - medici și asistenți medicali), reprezentând prețul influenței reale a acestuia asupra cadrelor medicale din Centrul de Sănătate Mintală Dr. Ghelerter Iași din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, în schimbul promisiunii de a determina cadrele medicale să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu”, menționează procurorii.
Documentații cu mențiuni false
Procurorii suspectează că mai multe cadre medicale au fost mituite pentru a emite documentații cu mențiuni false cu privire la: diagnostice medicale, spitalizare în Centrul de Sănătate Mintală Dr. Ghelerter Iași, acordarea fictivă de îngrijiri și tratamente medicale pe durata internării, eliberarea unor bilete de externare în fals, acordarea și ulterior prelungirea unor foi de concedii medicale în fals etc.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Vaslui, tot miercuri au avut loc percheziții și la o clinică de recuperare medicală, din municipiul Vaslui.
“În această cauză sunt efectuate cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, fiind cercetată modalitatea în care au fost emise certificate de încadrare în grad de handicap”, a declarat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.