Misterul marii piramide mayașe din El Salvador a fost descifrat. A fost înălțată pentru a preveni o nouă catastrofă

Uriașa piramidă din El Salvador a fost ridicată la 5-30 de ani după o enormă erupție vulcanică care i-a înspăimântat pe mayași în urmă cu 1.482 de ani.

Un expert de la Universitatea din Colorado Boulder are o ipoteză extrem de curajoasă cu privire la uriașa construcție, El susține că mayașii au înîlțat-o ca să-i păzească de „viitoarelor erupții”.

Cea mai teribilă erupție din ultimii 10 000 de ani

Tierra Blanca Joven a fost cea mai mare erupție din America Centrală din ultimii 10.000 de ani. A avut într-adevăr proporții înspăimântătoare, acoperind regiunea din jur cu un strat de material vulcanic (tephra) gros de aproximativ 1,6 metri S-a crezut că dezastrul a făcut ca zona să fie abandonată de mayași, dar un expert al Universității din Colorado Boulder a găsit dovezi care infirmă acest lucru.

Arheologul Akira Ichikawa de la Universitatea din Colorado Boulder a studiat piramida Campana la San Andrés, în valea Zapotitán, la 40 de mile de Ilopango. Analiza sa a arătat că structura piramidei a fost construită din masterialul tephra de la erupție. Construcția a început la 5-30 de ani după catastrofă și a fost finalizată în 80 de ani.

Puiramida era destinată sî îmbuneze vulcanul și să-i ferească pe localnici de alte erupții catastrofale

Ichikawa spune că piramida a fost construită pentru a îmbuna vulcanul - care, la fel ca munții, era sacru pentru mayași.

Această ipoteză explică, de asemenea, de ce s-a înălțat o construcție în jurul anului 620 d.Hr. - în urma unei a doua erupții vulcanice la doar 6 km la nord de San Andrés.

Pe lângă funcția sa religioasă, dr. Ichikawa consideră că înălțarea piramidei ar fi putut îndeplini și o funcție socială, aceea de a-i aduce alături pe supraviețuitorii erupției cu noii veniți. Efortul de a înălța impresionantul monument  ar fi putut, de asemenea, să aibă rolul de a-i ajuta  pe conducătorii Maya să-și consolideze statutul și puterea,

„Site-uri precum San Andrés ne pot învăța despre creativitatea umană, inovație, adaptare, rezistență și vulnerabilitate în fața unor astfel de evenimente.”

Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în revista Antiquity, relatează Daily Mail.

Eerupția Tierra Blanca Joven din anul 539 a fost cea mai dramatică a vulcanului Ilopango, Cea mai recentă erupție a avut loc cu mai bine de 150 de ani în utmă- în 1879-80.