Jurnalistul Victor Ciutacu i-a bătut obrazul lui Cătălin Tolontan, după ce publicația Libertatea a rostogolit, tot weekendul, știrea falsă despre prezența lui Elon Musk în România. Prezența lui Elon Musk la Brașov, fake-news-ul anului, fost dezbătută în podcastul EVZ Play, de jurnaliștii Robert Turcescu, Mirel Curea și Victor Ciutacu. Știrea falsă despre participarea celui mai bogat om din lume la petrecerea de Halloween de la Castelul Bran a fost preluată și rostogolită de toată media românească, deși nu a existat nici o confirmare oficială a prezenței miliardarului la Brașov.
Jurnaliștii Robert Turcescu, Mirel Curea și Victor Ciutacu au dezbătut în ultima ediție a podcastului EVZ Play de marți, 1 noiembrie, subiectul finalului de săptămână. Este vorba despre informația legată de prezența lui Elon Musk în România la petrecerea de Halloween organizată la Castelul Bran. Subiectul care a fost rostogolit tot weekendul s-a dovedit, luni dimineață, o știre falsă, fake-news-ul anului, după cum l-au numit cei trei jurnaliști. Elon Musk nu a fost în România, de Hallowen, ci alături de mama sa. De altfel, Elon Musk a postat marți pe contul său de Twitter câteva imagini de Halloween, costumat în super-erou, alături de mama sa.
Victor Ciutacu l-a atacat pe Cătălin Tolontan, după ce publicația Libertatea, a rostogolit tot weekendul, știrea falsă despre venirea lui Elon Musk în România și participarea sa la petrecerea de la Castelul Bran. Ciutacu a acuzat declarațiile fabricate, prezentate de Pro TV, menite să susțină subiectul prezenței lui Elon Musk în România.
„Pro TV mai avea să zică că Musk a venit la parastas la Salam și ăia eram! Le vedeam pe toate în viața asta! Faptul că reporterul respectiv a pus un om să spună o poezie cum că i-a văzut pe Musk și Angelina în Bran este o mare mare rușine. Este totuși postul de televiziune cu cea mai mare audiență din România care a mințit cu ipocrizie. Apoi vine Tolontan după ce Libertatea a tocat bani tot weekend-ul pe subiectul ăsta. Ia dă mă, Tolontane, toți bani de pe publicitate înapoi, dacă tot ți-a părut rău. Dă-i la niște bătrâni, la niște copii. Adică se fac bani pe prostii și după doar venim și ne cerem scuze? Pe bune?”, a spus Victor Ciutacu în podcastul EVZ Play.
O făcătură tipic românească
Potrivit spuselor sale, ceea ce s-a întâmplat în weekend a fost o lucrătură tipic românească, dat fiind că subiectul petrecerii de Halloween de la Castelul Bran nu a fost tocmai un fake-news. În opinia sa, cei care au răspândit informația au dorit să o lege de niște personaje cu notorietate, precum Angelina Jolie și Elon Musk.
„Este o chestie tipic românească. Toată lumea a spus că este fake-news. Dar a fost și nu prea. Castelul Bran a fost totuși închiriat și s-au întâmplat chestii acolo. (...) Teoria mea este că se știa că vor veni acești milionari și miliardari în România, însă cetățenii acestei țări nu prea auziseră de ei. Pe bune acum, câți români folosesc PayPall? Să fim serioși. Ce și-au zis atunci ăștia cu fake news-ul? Să bage un cunoscut d-ăsta în față și l-au găsit pe Musk că bagă capul peste tot. La fel a fost și cazul Angelinei Jolie. Li s-au dat știri care să atragă. Până la urmă, ăsta este adevăratul fake, în rest, niște bogătani au venit la Bran s-au petrecut și au plecat acasă”, a arătat Victor Ciutacu.
În acest context, Robert Turcescu a arătat că printre cei care au răspândit informațiile false s-a numărat și Dragoș Atanasiu, unul dintre cei mai importanți antreprenori din turismul românesc.
„Dragoș Anastasiu, un om de afaceri de la noi, șeful turismului din România, și-a bătut efectiv joc de oamenii aceștia din presă. Însuși marele Euronews al Politehnicii l-a preluat ca sursă de încredere și a dat știre că Musk este cazat la Brașov. Pe principiul «Nu lăsa adevărul să strice o știre bună!». Acum am aflat de dimineață că Elon Musk a făcut Halloween-ul cu mama lui, la 74 de ani ai săi, când ăștia de pe la noi îl găseau la mici în județul Brașov”, a mai spus Robert Turcescu.
O consecință a dispariției presei de calitate
Pe de altă parte, Mirel Curea a atras atenția că răspândirea unor știri false se datorează și faptului că publicațiile online s-au grăbit să dea știrea fără să o mai verifice. Iar acest lucru este consecință a dispariției presei de calitate, tipărită.
„Când românii au ales presa moca, de pe net, în detrimentul presei de calitate s-au ales cu Elon Musk la Bran. Toată lumea vrea acum să dea primul știrea, să fie moț. Altfel, suportă sancțiuni și certuri de la șefi sau chiar sunt dați afară. De aceea, pe la noi, nu prea se verifică informațiile, se dau de-a valma. În presa scrisă tipărită, jurnalistului îi păsa ce scria. Dacă existau 10-12 greșeli într-o lună erai desființat. Asta nu înseamnă că nu apăreau și erori, dar nu erau de rea-credință.
Puștii de astăzi nu mai dau bani pe tot acest proces de verificare a informației. În zilele noastre, cu cât tâmpenia este mai mare, subiectul este copiat și copiat și pentru click-uri. Vă dați seama cum ar fi fost să vină șeful ăsta al turismului să spună că nu știe ce se petrece? Se făcea de râs, se umilea public. Așa că a băgat gălușca asta”, a comentat Mirel Curea, în podcastul EVZ Play.