Misterul demisiei cardinalului Becciu. "Acuzațiile sunt suprarealiste, Papa greșește"

„Nu vreau să-l sfidez pe pontif, însă fiecare are dreptul să-şi susţină propria inocență”, a declarat cardinalul Becciu, care susține că acuzațiile pentru care s-a văzut silit să-și dea demisia sunt suprarealiste, dar Papa pare să le fi crezut. Iată ce scrie La Repubblica.

E o senzaţie destul de stranie, de obicei vorbeam despre alte lucruri, nu despre mine, sunt puţin amețit. Ieri, până la ora 06:02 mă simțeam prietenul Papei şi credinciosul său executor. Apoi, pontiful spune că nu mai are încredere în mine pentru că a fost informat de magistrați că aș fi comis acte de delapidare ", declară Angelo Becciu într-o conferință de presă pe care a susţinut-o după ce şi-a prezentat demisia, după ce a fost acuzat că ar fi delapidat a fondurile Vaticanului.

"Îmi reiterez încrederea în Sfântul Părinte devenind cardinal am promis să-mi dau viața pentru Biserică și pentru Papă. Este adevărat, acei 100 de mii de euro, i-am alocat asociaţiei Caritas. Este la latitudinea supleantului să aloce sume care fac parte dintr-un fond special destinat Caritasului, pentru a susține diverse lucrări. În 7-8 ani nu făcusem niciodată o muncă de sprijin pentru Sardinia. Știu că în eparhia mea există o urgență în special în ceea ce priveşte șomajul, aşa că am vrut să dau acei 100 de mii de euro pentru Caritas” - spune cardinalul. Becciu precizează că suma a trecut de la Caritas, la cooperativa administrată de fratele său care colaborează cu filiala Caritas din Ozieri: „Acei bani sunt încă acolo, nu știu de ce sunt acuzat de delapidare”.

"Pentru imobilul din Londra nu au fost folosiţi bani din Ofranda Sfântului Petru. Secretariatul de stat avea un fond care trebuia să crească". În timp ce cei 100.000 de euro donaţi asociaţiei Caritas din Ozieri, provin din fondurile Ofrandei Sfântului Petru, însă au fost folosiţi într-un scop „caritabil”, a reiterat Becciu, precizând totuşi că în întâlnirea pe care a avut-o joi cu Suveranul Pontif, şi care a durat „douăzeci de minute”, nu s-a discutat despre imobilul din Londra.

„Nu vreau să-l sfidez pe pontif, însă fiecare are dreptul să-şi susţină propria inocență”, a spus cardinalul, adresându-se jurnaliștilor. „Sper că mai devreme sau mai târziu, Sfântul Părinte își va da seama că a existat un mare echivoc”, şi „sper că nu a fost manipulat”. Becciu a povestit că în timpul întrevederii de joi, pontiful „suferea”, în timp ce îi cerea să-şi dea demisia, „avea probleme”, „poate că avea informații greșite”. Cu toate acestea, Papa Francisc i-a permis lui Becciu să rămână în apartamentul său din incinta Vaticanului.

Cardinalul relatează că nu a primit nicio comunicare de la magistrați, dar „sunt aici, sunt gata să clarific, mai ales că nu mai beneficiez de drepturile de cardinal” și, prin urmare, Papa nu are nevoie să dea vreo autorizație. „Nu mă simt corupt”, a adăugat Becciu, spunând că nu se teme nici de arest.Posibila delapidare a fost semnalată Garda Financiară italiană, după ce magistratura Vaticanului a cerut demararea unei anchete. 

 

Ancheta

 

Se pare că şapte sute de mii de euro destinaţi de Suveranul Pontif operelor de caritate, ar fi fost utilizaţi într-o serie de operațiuni în beneficiul fraților. Aceasta ar fi acuzaţia pe care Papa Francisc în persoană i-ar fi adus-o Monseniorului Angelo Becciu, care joi şi-a dat demisia, renunțând la drepturile sale de cardinal. În centrul discuţiei cu pontiful s-ar fi aflat în special plata unei contribuții extraordinare de o sută de mii de euro - bani proveniţi din „fondurile pentru săraci” ale Papei, l'Obolo di San Pietro- pentru a sprijini activitățile caritabile ale asociaţiei Caritas din Ozieri, bani care, în realitate nu ar fi ajuns la Caritas ci la ramura sa operațională, cooperativa socială SPES, al cărei președinte este fratele lui Becciu, Antonino.

De asemenea, se pare că Papa Francisc i-ar fi contestat fostului prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și alte două contribuții de câte 300 de mii de euro, acordate direct SPES, ca urmare a unor presupuse presiuni exercitate de Becciu asupra liderilor Conferinţei Episcopale Italiene. Pare că Becciu ar fi făcut presiuni similare pentru a favoriza semnarea parteneriatului dintre Caritas Roma și compania Angel's Srl, al cărui administrator este fratele său, Mario. În final, cardinalul este suspectat că ar fi comisionat lucrări de tâmplărie pentru multe Nunțiaturi, inclusiv pentru cea din Angola - unde Becciu însuși a fost mult timp nunțiu - atelierului deţinut de un alt frate al său, Francesco, pentru o sumă totală de 80 de mii de euro.

 

Replica familiei Becciu

 

Într-o notă comună a familiei Becciu, semnată de avocatul familiei, Sassari Ivano Iai, se precizează că „informațiile raportate sunt false şi nefondate, în special în ceea ce priveşte referirile imaginative și nedemonstrabile la presupusele donații făcute cu bani proveniţi din Obolo di San Pietro către membrii familiei Cardinalului sau către entități private atribuibile unora dintre ei ”.

În special, conform scrisorii avocatului, „în ceea ce îl privește pe domnul Tonino Becciu, reprezentant legal al cooperativei sociale SPES, nu s-a plătit niciodată vreo sumă direct organizației non-profit pe care acesta o conduce”. 

Mai exact, „contribuția de 100 de mii de euro, datând din 2017 și provenind de la Secretariatul de Stat al Vaticanului, nu pare să fi fost nici trimisă şi nici primită de Cooperativa Spes, ci exclusiv de Caritas diecezană”.

În ceea ce îl privește pe profesorul Mario Becciu, proprietarul unei companii care produce bere artizanală, aceasta neagă orice tip de plată. „Societatea Angel's a primit un împrumut, într-o deplină transparența a tranzacției, de la un investitor străin” a cărui identitate nu este însă divulgată din „motive de confidențialitate contractuală”. Nu ar fi existat nici măcar vreun „institut de cult, sau alte organe atribuibile Sfântului Scaun sau Bisericii Catolice” care să fi avut tranzacții comerciale cu compania sau prof.

Iar ultimul dintre fraţii cardinalului, Francesco Becciu, acesta „ar fi fost chemat de-a lungul timpului, datorită expertizei și experienței sale profesionale pentru a efectua unele lucrări de tâmplărie în numele unor organisme non-ecleziastice”.

https://www.repubblica.it/vaticano/2020/09/25/news/vaticano-268487120/

Traducerea:Rador