Misterul construcției care a răsărit din Lacul Cinciș. Legendele îţi dau fiori

.facebook.com/LaculCincisHunedoara/photos

Despre misterul construcției care a răsărit din Lacul Cinciș circula mai multe legende. Lacul Cinciș este unul dintre principalele obiective turistice din Hunedoara, iar istoria formării lui este una tristă.

Despre misterul construcției care a răsărit din Lacul Cinciș circula mai multe legende. Lacul ascunde un secret. Până în 1954, în zona actualului lac, a existat o biserică atestată încă din anul 1360. Edificiul făcea parte din arta medievală românească. Iar picturile respectau caracteristicile stilistice ale Renașterii.

Înainte de distrugerea lăcașului de cult, picturile murale au fost salvate și aduse în Castelul Corvinilor din Hunedoara. Când scade nivelul lacului iese crucea de pe turla fostei bisericii. Lumea este uimită, mai ales că după secole întregi de la ridicarea ei încă rezistă.

Legendele despre „Lacul blestemat”

O legendă presupune că asupra Lacului Cinciș ar fi fost aruncate blesteme și că a devenit bântuit. Se zice că sufletele morților îngropați în cimitirele înghițite de apă încă mai bântuie. Iar trupurile celor care se îneacă aici nu au mai ies la suprafață.

Localnicii povestesc animalele lor nu se mai apropie să mai bea apă din lac. Se spune că pe fundul acestui lac, în apele sale tulburi, există șerpi sau chiar balauri. Alți localnici susțin că în mijlocul lacului se întâmplă fenomene bizare. Precum apariția unor furtuni din neant. Toate aceste legende i-au atribuit și supranumele de „Lacul blestemat”.

Sursa foto. Facebook

Biserica inundată de Lacul Cinciș, dar care a rămas la suprafață

Lacul Cinciș este în Hunedoara, iar istoria formării lui este una tristă. A apărut în mod artificial, în anii 60, la ordinul autorităților, dar pentru asta s-au sacrificat locuințele a 500 de oameni.

Mai multe sate de pe Valea Cernei, din județul Hunedoara, au fost înghițite de apă odată cu amenajarea lacului Cinciș. Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana, Ciuleni și Cinciș.

Unii dintre localnici au refuzat să își abandoneze casele. În timp ce alții și-au luat cu ei tot ceea ce le era necesar. Totodată, au avut grijă să ia și de prin biserici toate obiectele sfinte. Ducându-le pe dealul din vecinătatea barajului. În 1962, s-a construit în doar câteva luni satul Cinciș Cerna.

De asemenea, unii săteni au mutat și trupurile decedaților, iar cei care nu au apucat au lăsat în urma lor sute de morminte. La coada lacului Cinciș, o construcție pare că s-a încăpățânat să stea în picioare.

Sursa foto. Facebook

Biserica Huniazilor de pe lacul Cinciș

O veche biserică romano-catolică, numită și biserica Huniazilor, a rezistat înghițirii de către lacul Cinciș, cu toate că acoperișul i s-a prăbușit aproape în totalitate, la fel și o parte a zidurilor, ferestrelor și tencuielii. În interiorul său se mai pot găsi doar ruine și o vegetație destul de la mare.

Biserica Huniazilor se afla în satul Baia Craiului și ar fi fost ridicată la ordinul împărătesei Maria Tereza. Vreme de 50 de ani, i se mai putea zări doar o parte din ziduri și turla. Odată cu trecerea timpului, nivelul lacului a scăzut, iar acum biserica se poate vedea cu o parte din ce a mai rămas din ea.

Sursa foto. Facebook

Cum se poate ajunge la Lacul Cinciș?

Indiferent din ce colț plecați, va trebui să treceți prin municipiul Hunedoara pentru a ajunge la Lacul Cinciș. Dacă porniți din Hațeg , vă recomandăm ruta Călan – Hunedoara, pe DN 66B.

În schimb, dacă plecați din Sebeș, alegeți ruta Orăștie – Simeria – Sântandrei, pe DN 7, iar din Deva, ruta Sântandrei – Hunedoara, pe DN 67. Din Hunedoara, pe DJ 687D, vă mai despart 10 km până la destinație, pe un drum ce înconjoară lacul aproape în întregime.