Evenimentul Zilei > Actualitate > Misterioasele STATUETE precolumbiene din Peru
Misterioasele STATUETE precolumbiene din Peru

Misterioasele STATUETE precolumbiene din Peru

Cercetătorii au descoperit statui precolumbiene cu o vechime de 3800 ani în situl arheologic antic Vichama aparţinând civilizaţiei antice Caral, din nordul statului Peru, a declarat marţi ministerul peruan al culturii citat de AFP.

Cele trei statuete de lut au fost găsite în interiorul unui coş de stuf legat cu fire de bumbac în ruinele unei clădiri din situl arheologic.

Situat pe coasta peruană, la 130 km nord de Lima, acest sit aparţine ansamblului cultural al civilizaţiei Caral declarat Patrimoniu Cultural al statului Peru în anul 2008.

Potrivit ministerului, statuetele antropomorfe au fost folosite probabil în ritualuri religioase.

Statuetele de lut reprezintă un bărbat şi o femeie, goi, vopsiţi în alb, roşu şi negru, reprezentând nobilimea din epocă. O altă statuetă reprezentând o femeie acoperită cu vopsea albă cu buline roşii simbolizează o preoteasă, relatează AFP.

Echipa de cercetare, condusă de arheologul Ruth Shady, a descoperit şi două capete de femei, din lut, înfăşurate în ţesături acoperite cu pene galbene, albastre şi portocalii.

Civilizaţia Caral a apărut acum aproximativ 5000 de ani, fiind considerată o societate pre-columbiană complexă care a inclus 30 de centre majore populate în nordul coastei peruane.

Aceasta este cea mai veche civilizaţie cunoscută de pe continentul sud-american din care s-au păstrat vestigii de arhitectură impresionante, inclusiv piramide şi amfiteatre, notează AFP.