Misterele tinereții Țarului! Putin a coordonat teroriștii care au băgat RFG în sperieți?

Chiar dacă este unul dintre cei mai puternici și cunoscuți oameni din lume, trecutul președintelui rus Vladimir Putin e încă plin de mistere. Nu se știe, de pildă, mare lucru despre activitatea sa la Dresda, pe când era un simplu ofițer KGB.

Misterioasa activitate a lui Putin în Republica Democrată Germană face obiectul unei cărți interesante „PUTIN’S PEOPLE: How the KGB Took Back Russia and Then Took On the West”, semnate de  Catherine Belton. Fosta corespondentă a ziarului Financial Times al Moscova a reușit să afle niște lucruri extrem de interesante despre acțiunile speciale în care a fost implicat  tânărul Putin. Câteva informații preluate din această carte vă vor lămuri despre ce este vorba.

Când Vladimir Putin a sosit pentru prima dată la Dresda ca ofițer KGB, în 1985, Germania de Est era în pragul falimentului. Țara supraviețuia cu ajutorul unui împrumut de un miliard de mărci din Germania de Vest, iar dizidența era în creștere.

Cea mai mare parte a activității lui Putin în anii petrecuți la Dresda rămâne învăluită în mister, în parte, deoarece KGB a fost atât de eficient în distrugerea și transferul documentelor înainte de prăbușirea Germaniei de Est. „Cu rușii, avem probleme”, declară Sven Scharl, un cercetător la arhivele Dresden din Stasi, poliția secretă care a colaborat cu KGB în operațiuni de informații. „Au distrus aproape tot”.

Singura urmă a oricărei activități operative legate de Putin este o scrisoare de la el către Horst Bohm, șeful Stasi din Dresda, căruia îi cere ajutorul în restabilirea conexiunii telefonice pentru un informator din poliția germană care „ne susține”. Scrisoarea este scurtă în orice detaliu, dar faptul că Putin apelează direct la Bohm pare să indice că tânărul ofițer avea un rol important.

E o posibilitate pe care foștii colegi ai lui Puti au negat-o cu mult foc. Poate chiar prea mult. Mulți ani după perioada Dresda, când Putin devenise deja președinte al Rusiei, legendarul șef al informațiilor externe din Stasi, Markus Wolf, și foștii colegi ai lui Putin din KGB  au avut grijă să sublinieze că acesta era un nimeni când a lucrat  la Dresda.

După două decenii la putere, Țarul Putin mai vrea un mandat

Ce este „Antifa”, mișcarea pe care Trump vrea să o declare teroristă?

Colegului din KGB cu care Putin a împărțit biroul la Dresda, Vladimir Usoltsev,  i s-a permis să scrie o carte despre acele vremuri, El a scris că munca lor era de rutină,  dar nu a dat niciun fel de detaliu despre  operațiunile în care au fost implicați. Și-a recunoscut rolul în recrutarea agenților sub acoperire, dar a spus că își petreceau 70% din timp scriind „rapoarte fără sens”.

Televiziunea de stat din Rusia a proclamat mai târziu că Putin nu a fost niciodată implicat în nimic ilegal. Sunt, însă, și declarații care acreditează o cu toti altă poveste.  Mai precis, că anii petrecuți de Putin din Dresda ar fi reprezentat  o pregătire de neprețuit în activitatea sa de a semăna haos în politica occidentală și că misiunea sa în Germania de Est a fost dincolo de marginile legii.

Un fost membru al Fracțiunii Armata Roșie, grupul terorist de extremă stânga din Germania de Vest, un strămoș al actualei Antifa, susține că l-a cunoscut pe Putin  la Dresda. Mai precis, că Putin a lucrat în sprijinul membrilor grupări care  semănat teroare în Germania de Vest în anii șaptezeci- optzeci: „În Dresda nu a fost nimic, nimic în afară de stânga radicală. Nimeni nu se uita la Dresda, nici de la americani, nici de la vest-germani. Nu era nimic acolo. Cu excepția unui singur lucru: aceste întâlniri cu acei tovarăși. ”

Mult în urma Statelor Unite din punct de vedere al tehnologiei, Uniunea Sovietică descoperise încă din anii 70 dezinformarea. Mai precis, serviciile de securitate sovietice implementau propriile lor „măsuri active” pentru a perturba și destabiliza adversarul: răspândeau zvonuri false în mass-media pentru a-i discredita pe liderii occidentali, se implicau în asasinarea adversarilor politici și susțineau organizațiile capabile să pornească războaie în țările în curs de dezvoltare  din Orientul Mijlociu și Africa. În principiu, nu ratau nicio șansă de  a submina Occidentul și de a semăna discordie.

Printre aceste măsuri a fost sprijinul pentru organizațiile teroriste. În Orientul Mijlociu, KGB-ul a avut legături cu numeroase grupări teroriste cu simpatii marxiste, în special cu  Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, care a efectuat o serie de deturnări de avioane și atacuri cu bombe în anii  șaizeci și șaptezeci.

Documente top-secret preluate de un cercetător la începutul anilor ’90 din arhivele Politburo-ului sovietic ilustrează profunzimea unora dintre aceste conexiuni. Șeful de atunci al KGB, Iuri Andropov (viitorul secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice),  a aprpbat trei cereri de arme sovietice  cerute de liderul Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, Wadi Haddad,

În Germania de Est, KGB-ul a încurajat activ Stasi să se implice în astfel de activități,  De fapt, sprijinul pentru terorism internațional a fost cel mai important serviciu pe care Stasi le-a făcut KGB, potrivit unui document scris de Dr. Marian K. Leighton, fost analist sovietic la Agenția Centrală de Informații.

În 1969, Stasi-ul a deschis un lagăr de instruire clandestin în afara Berlinului de Est pentru membrii Organizației pentru Eliberarea Palestinei a lui Yassar Arafat. Unitatea de informații străine a lui Markus Wolf s-a implicat profund în lucrul cu grupări teroriste din întreaga lume arabă, inclusiv cu faimosul Carlos Ramirez Sanchez, cunoscut mai ales drept Carlos Șacalul.

Un fost general KGB, care a trecut de partea SUA, Oleg Kalugin, a numit mai târziu aceste activități „inima și sufletul informațiilor sovietice”. Și fostul șef al serviciului de informații externe al României, Ion Mihai Pacepa, a vorbit deschis despre operațiunile KGB cu grupări teroriste.

Pacepa a scris despre modul în care fostul șef al informațiilor externe KGB, generalul Alexander Sakharovsky, i-a spus frecvent: „În lumea de astăzi, când armele nucleare au făcut ca forța militară să fie învechită, terorismul ar trebui să devină arma noastră principală.”În Germania de Vest,la sfârșitul anilor șaptezeci, când poliția vest-germană a intensificat lupta împotriva extremei stângi, Stasi a început să le  ofere teroriștilor  un refugiu sigur în Est, mulți au fost cazați în jurul Dresdei, Leipzigului și Berlinului de Est.

Inițial, după căderea Zidului, autoritățile vest-germane au crezut că Stasi-ul a furnizat membrilor Fracțiunii Armata Roșie refugiu și identități false. Dar, în timp ce procurorii au continuat să investigheze rolul Stasi, au găsit dovezi ale unei colaborări mult mai profunde. Ancheta lor a dus la arestarea a cinci foști ofițeri de combatere a terorismului din Stasi pentru conspirația cu grupul amintit. Se viza explozia unei baze importantă a armatei americane din Ramstein, în sud-vestul Germaniei, în 1981 și uciderea unui general american.

Însuși șeful Stasi, Erich Mielke, a fost pus sub acuzare pentru aceleași acuzații.Dar, pe fondul tumultului reîntregirii germane, nu a existat  o voință politică  serioasă de a-i aduce pe oamenii din Stasi în fața justiției. Legăturile KGB cu Fracțiunea Armata Roșie nu a fost niciodată cercetată cum trebuie. S-au aflat totuși câteva lucruri. Un fost membru al grupului terorist spune că Mielcke nu făcea un pas fără să se consulte cu sovieticii.

În anii în care Putin a servit în Germania de Est, Dresda devenise cartierul general al Fracțiunii Armata Roșie. Fostul membru al grupării teroriste declară: „Pentru ceea ce trebuia să facem aveam nevoie de provincie, nu de Capitală. Un alt motiv pentru care întâlnirile au avut loc acolo a fost acela că Markus Wolf și Erich Mielke doreau să se distanțeze de astfel de activități: „Wolf a fost foarte atent să nu se implice. Ultimul lucru pe care și-l doreau  tipi ca Wolf sau Mielke ar fi fost să fie prinși că acordă sprijin unei organizații teroriste ... Ne-am întâlnit acolo [la Dresda] de aproximativ șase ori”.

Mulți ani mai târziu, Klaus Zuchold, unul dintre colaboratorii  lui Putin de la Stasi, a oferit  unele detalii  publicației germane Correctiv, spunând că  Putin a căutat cândva să obțină un studiu asupra otrăvurilor mortale care lasă puține urme”, notează  site-ul politico.eu,  citând din cartea Catherinei Belton.

Câte dintre aceste informații sunt adevărate și câte invenții, nu vom afla probabil niciodată. Dacă KGB a reușit să-și șteargă toate urmele în Germania de Est, cu siguranță în arhivele de la Moscova nu se gasi niciodată nimic despre relațiile lui Putin cu teroriștii de extremă stânga din Germania de Est.