Evenimentul Zilei > Justitie > Misterele împrumutului de 670 de milioane de euro
Misterele împrumutului de 670 de milioane de euro

Misterele împrumutului de 670 de milioane de euro

Primarul Sectorului 1 și cei trei complici cercetați pentru corupție s-au trezit cu averea pusă sub sechestru, după ce procurorii ar fi găsit un contract de împrumut de 670 de milioane de euro

O descoperire fără precedent a procurorilor DNA la domiciliul lui Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, cercetat în dosarul de corupție al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au descoperit un contract încheiat în fața unui avocat, în 2009, prin care soacra lui Moisescu a împrumutat-o pe soția politicianului cu suma de 3 miliarde de lei, aproximativ 670 de milioane de euro. Toți cei implicați în acest dosar, Chiliman, Moisescu, Ioana Costescu – consiliera edilului și Ion Brad – consilier local la Primăria Sectorului 1, au fost chemați ieri la DNA Ploiești pentru a fi anunțați că s-au pus sechestre asiguratorii – pe conturi bacnare, acțiuni, bunuri mobile și imobile- până la concurența sumei de 3 miliarde de lei.

„Este o eroare materială”

Este o „eroare materială de denominare”, a declarat ieri Moisescu. „Nu exista acești bani, pentru numele lui Dumnezeu!”, a răspuns el la insistențele jurnaliștilor. Dacă ar fi vorba de lei vechi, așa cum spune acesta, suma ar fi de 300.000 de lei noi, aproximativ 65.000 de euro. În ceea ce privește sechestrul asigurator, Moisescu a declarat că „nu există prejudiciu, trebuie să dovedească în instanță că există prejudiciu”. Moisescu nu a putut fi ieri contactat.

„Sunt invenții”

Consilierul local Ion Brad a declarat, ieri, referindu-se la prejudiciul din dosar, că acestea sunt „niște invenții”. Întrebat ale cui sunt invenţiile, Ion Brad a arătat că nu cunoaşte, însă poate fi vorba despre „interese politice”. „Asta mă întreb şi eu. Pot să fie interese politice”, a declarat acesta la ieşirea din sediul DNA.

Și Ioana Costescu a anunţat la ieşirea din sediul DNA că procurorii anticorupţie au pus sechestru şi pe averea sa. „Locuiesc într-un apartament care nu valorează nici 100.000 de euro”, a afirmat aceasta, anunţând că va contesta sechestrul instituit de procurori.

Sechestru pe avere

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (foto), a declarat ieri că procurorii au instituit sechestru pe averea sa, avocata lui spunând că decizia va fi contestată. „Pe declarația mea de avere s-a pus sechestru. Mai mult nu spun”, a declarat Chiliman, refuzând să facă alte comentarii.


FOTO: Andrei ChilimanConform declaraţiei de avere din iunie 2014, Andrei Chiliman deţine 11 terenuri, în totalitate sau în parte, majoritatea moştenite de la părinţi, în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Buzău, Gorj şi Braşov, iar soția sa a primit moștenire sau prin donație patru terenuri.

Chiliman mai deţine jumătate dintr-un apartament cu mansardă şi dintr-o casă din Bucureşti, primite moştenire de la mama sa, în timp ce soţia sa a dobândit o casă şi un sfert dintr-o casă din Bucureşti.

Primarul mai are un autoturism Audi, cumpărat în 2005, iar soţia sa are un Renault din 1972, moştenit de la mama ei. Edilul deține bijuterii evaluate la 13.000 – 20.000 de euro și obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 – 150.000 de euro. El are în conturi: 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari şi 10.034 de franci elveţieni, în timp ce soţia are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro şi 7.693 de dolari.

Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. El a fost și deputat de București timp de două legislaturi: 1996-2000 și 2000-2004.