Unele dintre cele mai mari opera de artă din istorie conțin detalii fine, caudate, pe care dacă le observăm, ne vor schimba pe veci percepția asupra acestor comori culturale.
Într-un material publicat de BBC, Kelly Grovier, celebrul critic de artă, ne arată misterele unora dintre cele mai impresionante opera de artă din toate timpurile.
„Analizând cele mai apreciate opera din istorie - de la Coloana lui Traian până la Dansul lui Matisse – am vrut să înțeleg de ce sunt acestea atât de speciale. De ce unele opere continuă să vibreze în timp secol după secol, în vreme ce majoritatea lor dispar din memoria colectivă. Analizând modul de execuție a acestor lucrări, am fost surprins să descopăr că fiecare conține o un efect ciudat și fascinant care odată descoperit, ne schimbă pentru totdeauna modul în care pricim aceste capodopere”, susține Grovier.
- „Tapiseria de la Bayeux” este o pânză brodată de aproape 70 de metri lungime care descrie evenimentele ce au dus la cucerirea normandă a Angliei de către William, Duce al Normandiei și luptele sale cu Harold al II-lea al Angliei, culminând cu Bătălia de la Hastings.
Ce oferă unicitate acestei opera? Săgeata care străpunge ochiul regelui Harold într-o scenă culminantă aproape de sfârșitul epopeii vizuale. Criticul de artă susține că aceasta reprezintă o meta-narațiune. Astfel. apucând săgeata, Harold, rănit fiind, își estompează propria identitate, dar și pe cele ale artistului și a observatorului. Astfel, în această ultimă scenă, personajul, artistul și observatorul devin una și aceeași persoană.
- În „Nașterea lui Venus”, una dintre cele mai de preț picture din toate timpurile, buclele care atârnă elegant pe umărul drept al zeiței par să fie mai mult decât un simplu accident, sau să fie pictate întâmplător. Matematicianul Jacob Bernoulli susține că acest detaliu se numește „Spirala Minunată”, o spirală impermeabilă, care șoptește în urechea dreaptă a lui Venus, divulgându-i chiar secretele adevărului și frumuseții.
- În „Grădina deliciilor pământene”, una dintre cele mai importante lucrări ale lui Bosch, dacă am reuși să privim separat cele trei părți ale tabloului, s-ar dezvălui esența operei și ovoidala fantomatică a unei lumi fragile pe care Bosch a înfățișat-o pe exteriorul operei. Astfel, descoperim că Bosch și-a conceput pictura ca un fel de ou, care se sparge la infinit. Deschizând și închizând tabloul lui Bosch, am pus alternativ în mișcare o lume pe fugă sau ne întoarcem înapoi în timp, înainte de început, înainte ca inocența noastră să se piardă.
- Opera „Fata cu cercel de perlă” este la fel de misterioasă precum artistul care a pictat-o. Portretul este considerat drept cea mai mare capodoperă a lui Vermeer și a fascinat lumea artei timp de secole. Magnetismul picturii este reprezentat de contrastul dintre simplitatea modelului și cercelul de perlă care pare că te hipnotizează. Cu toate acestea, faimoasa perlă este, de fapt, o iluzie optică. Nu a fost desenată în întregime, nu are cârlig care să o susțină de ureche. A fost creată prin aplicarea unor nuanțe de vopsea albă, translucidă și opacă în zonele potrivite pentru a crea forma perlei din jocurile de lumini.