Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Transportul echipamentelor va fi realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul României, Ludovic Orban, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apării, general- locotenent Daniel Petrescu, ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, Șeful Departamentui pentru Situații de Urgenta, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigada Dan-Paul Iamandi.

Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontiere dintre România și fosta Uniune Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori, simbolul legăturilor de puternice dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situatie dificilă”, a declarat premierul Ludovic Orban. (foto: facebook.com/ISUBIF)