Contrar minciunilor susținute de DIICOT, OPERAȚIUNEA BLACK CUBE A FOST DE INVESTIGARE ȘI NU DE DENIGRARE A CODRUȚEI KOVESI.
- Ion Cristoiu
- 24 octombrie 2016, 05:52
Black Cube. Duminică, 23 octombrie 2016, Evenimentul zilei a publicat varianta completă a Declaraţiei făcute în cadrul Comisiei rogatorii din 27 iunie 2016 de către Dan Zorella, directorul Black Cube şi coordonatorul Operaţiunii din România.
Analiza corectă a acestui document crucial în Scandalul Black Cube, investigarea – acuzată de DIICOT ca fiind cu mijloace ilegale – a şefei DNA, Codruţa Kovesi trebuie să ţină cont de următoarele:
Evenimentul zilei nu reproduce documentul aşa cum a încăput pe mîna redacţiei, ci în varianta unei ample prezentări de către redacţie. N-am nici o îndoială că redacția a fost corectă în prezentarea Documentului. Ca cercetător obsedat de cunoașterea documentului original simt nevoia să precizez pentru cititorii mei că eu n-am avut acces la Depoziția în forma sa originală. Dacă aș fi avut acces, poate că aș fi sesizat și alte lucruri decît cele prezentate de colegii de la Evz. Dan Zorella nu e inculpat în dosarul Black Cube. Nu el a fost prins de SRI şi acuzat de DIICOT c-a spart e-mailurile Codruţei Kovesi. Cooperarea sa cu autoritățile române se vrea o confirmare a tezei sale că o clipă nu s-a gîndit că Operațiunea nu-i autorizată. Depoziţia sa oferă procurorilor, dar şi opiniei publice de la noi o imagine de ansamblu asupra operaţiunii. De la începutul Scandalului, conducerea Black Cube a susţinut că Operaţiunea a avut autorizare de la cel mai înalt nivel în România. E normal ca şi Depoziţia să stea sub acest semn. Insistența celor din conducerea Black Cube pe teza Operațiunii autorizate la cel mai înalt nivel nu e întîmplătoare. Doi dintre membrii echipei au căzut ca niște guguștiuci în plasa SRI. Un asemenea eșec avea nevoie de o explicație: Cei doi au operat fără nici o măsură de protecție stiindu-se protejați la cel mai înalt nivel în România.
Deși alcătuită din foști ofițeri Mosad, Black Cube e în strînsă legătură cu spionajul israelian. Ca și CIA, ca și KGB, Mosadul sprijină înființarea unor astfel de firme alcătuite din foști din două motive:
Asigură foștilor un ban în plus față de pensie. Folosesc astfel de firme pentru operațiuni pe care Mosadul nu vrea să le asume oficial. E suficient să vezi lista greilor implicați în Operațiunea Black Cube- Meir Dagan, fost șef al Mosad între 2002- 2011, o legendă a Serviciului, Ehud ( Udi) Levi, unul dintre cei mai buni specialiști mondiali în contraterorism, fost membru al Israel National Security Council, fost director al Biroului de Contraterorism și Proliferare Financiară al Israelului, Dan Zorella, pentru a-ți da seama că aceștia nu se aventurau într-o Operațiune pe teritoriul unei țări amice Israelului, împotriva unor Servicii cu care Mosad avea relații de strînsă colaborare dacă nu erau convinși că există fie și o aprobare tacită la cel mai înalt nivel.
Cei din conducerea Black Cube au susținut că au operat convinși că fac o treabă pe care cei de la cele mai înalte nivele n-o puteau face încă de la declanșarea scandalului.
deşi e greu de înţeles de ce face atîta caz de autorizare Conducerea Black Cube. În sine, investigarea unui demnitar român – fie acesta şi Jeanne d’Arc a României postdecembriste, n-are nimic ilegal. Ilegale sînt – după procurorii DIICOT mijloacele prin care s-a realizat investigarea.
3) Persoanele implicate în Operaţiune – Dan Zorella, Udi Levi, Daniel Dragomir – sînt foşti ofiţeri de informaţii şi dintre cei mai buni. Au dezinformarea în sînge.
Depoziţia lui Dan Zorella, afirmaţiile lui Daniel Dragomir trebuie supuse verificării critice şi din perspectiva posibilei dezinformări a procurorilor.
Ca şi în cazul altor documente analizate pentru cititorii acestui blog, voi încerca să trag concluzii din analiza sa cu obiectivitate cu care aş trage concluzii dintr-un papirus de pe vremea faraonilor.
Ce ne spune Depoziţia completă a lui Dan Zorella?
1) De la izbucnirea Scandalului, am ţinut să precizez minciuna promovată de DIICOT-ul nefericitului Daniel Horodniceanu (pe ăsta ce Servicii l-or fi plantat în locul Alinei Bica?) potrivit căruia Operaţiunea a vizat „denigrarea” şefei DNA.
„Denigrare” înseamnă promovarea unor minciuni despre un personaj.
Depoziţia confirmă că Operaţiunea a fost una de Investigare discretă a unui demnitar român de către Black Cube, pentru a vedea dacă anumite suspiciuni de corupţie sînt sau nu adevărate:
„Șeful de la Blacke Cube a dat relații și a predat înscrisuri despre ce trebuia să verifice în legătură cu șefa DNA. Astfel, Zorella a dezvăluit procurorilor de la DIICOT că Dragomir le trasase sarcini în scris și că aveau în lucru declarațiile de avere ale Laurei Kovesi, care nu ar fi corecte, suspiciuni de răzbunare față de Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, posibilă mită luată de tatăl lui Kovesi în numele fiicei, posibile conturi bancare în Elveția și Cipru, precum și alte suspiciuni.” Despre suspiciuni de corupție vorbește chiar primul Comunicat al firmei de după izbucnirea Scandalului. Potrivit acestui Comunicat, Operațiunea a vizat „obţinerea de dovezi despre corupţia din interiorul Guvernului României şi din Agenţiile sale”. În acest sens, continuă Comunicatul, „Doi dintre angajaţii companiei au făcut descoperiri semnificative”.
De ce era nevoie de o companie precum Black Cube pentru investigarea unui demnitar român? Depoziția insistă pe termenul de Operațiune sensibilă în cazul Codruței Kovesi. Codruţa Kovesi nu e un simplu demnitar. La vremea anchetei, aşa cum arată chiar Dan Zorella, era protejata lui Florian Coldea, prim adjunctul SRI.
Codruţa Kovesi beneficia şi beneficiază (e drept mai puţin acum după Scandalul Plagiatului) de ipostaza unei icoane. Divizia Presă a Binomului făcuse din ea un personaj pe care întîlnindu-l, nu-ţi venea decît să-i cazi la picioare rugînd-o să te vindice de catar, în virtutea puterilor dumnezeieşti cu care era înzestrată. Despre Codruţa Kovesi s-a spus şi se spune că e protejata americanilor, cei care au luat locul sovieticilor ca Stăpîni ai României. Cine voia să afle dacă şefa DNA e coruptă nu putea apela la nici o instituţie românească. Cine s-o investigeze? Un ziar? A doua zi, patronul era chemat la DNA. Procurorul general? Păi, ea l-a anchetat pe procurorul general. Șeful DIICOT? Păi ea a pus-o în cătușe pe șefa DIICOT: DIPI? Păi ea i-a anchetat pe cei de la DIPI. Marea întrebare, chiar de la izbucnirea Scandalului, a fost următoarea: Cine a comandat şi a plătit operaţiunea.
Depoziţia arată că Daniel Dragomir, cel care a angajat Black Cube a spus că e vorba de un proiect plătit de „unu-doi clienţi foarte interesaţi în proiectul lui”:
„Existau, însă, și unu-doi clienți foarte interesați de proiectul lui și sunt gata să plătească agenției lui Zorella. Se discută și despre sumă, iar israelienii spun că tariful pe o lună de lucru este de 150.000 de lire sterline, iar ei apreciază că operațiunea s-ar derula pe parcursul a două luni. Deci la cei 300.000 de lire sterline s-ar mai adăuga, la finalul proiectului, o primă de succes de 750.000 de lire.” Iniţiatorul Proiectului era Daniel Dragomir. Despre cine sînt aceşti clienţi doar Daniel Dragomir poate spune procurorilor. Mă îndoiesc c-o va face, ştiind cine e.
Depoziţia completă aduce amănunte şi despre personajele publice interesate de acest proiect:
„Dan Zorella a susținut din nou că atît el cît și Udi Levi au înțeles că în spatele proiectului de spionare a Laurei Kovesi stă o instituție a statului. Drept urmare, în acea discuție din restaurant, i-au schițat lui Daniel Dragomir și planul de acțiune al agenților Black Cube împotriva Laurei Kovesi. Vor aduna informații din direcțiile indicate de Dragomir, le vor verifica pe cele care déjà se știu, iar tot materialul (plus un raport final al agenției) va fi pus pe masa președintelui Iohannis care, în maximum două luni, trebuia să o re-confirme pe Laura Kovesi ca șef al DNA. Tot atunci, la masa din restaurant, Dragomir le-a spus că a obținut aprobare de la SRI ca agenții Black Cube să lucreze ca «o celulă» a SRI în România. Așa cum am menționat, toată discuția dintre cei trei a fost înregistrată și se află acum la DIICOT.” Din Depoziţie nu rezultă că preşedintele şi directorul SRI sînt implicaţi. Rezultă doar atît: că Daniel Dragomir a susţinut că Proiectul are autorizarea celor doi. Că Meir Dagan, fostul şef al Mossad, rugat să verifice asta le-ar fi spus că există o asemenea autorizare.
Fragmentul cu Raportul ne împinge către o ipoteză: Nu-i exclus ca la discuţia de la Cotroceni despre numirea unui nou şef la DNA, diferitele gurpări din Sistemul de forță să se fi aflat în confruntare. prin ele s-au aflat în confruntare și Stăpînii din afară ai României.
Sigur SRI a susținut-o pe Codruța Kovesi. Nu-i exclus ca SIE să se fi opus. Nu-i exclus ca MRU să fi susţinut că despre Codruţa Kovesi sînt suspiciuni de afaceri de corupţie. Nu-i exclus ca preşedintele să fi spus cam aşa: OK, dacă aveţi date, prezentaţimi un Raport. Şi pentru obţinerea datelor, SIE a apelat prin intermediul lui Daniel Dragomir la Black Cube. Clienții plătitori sunt oameni de afaceri din zona SIE.
De ce le-a zis Daniel Dragomir că e vorba de SRI? Ca să nu –și deconspire adevărații clienți. Cum rămîne atunci cu verificarea făcută de Meir Dagan? Păi fostul șef al Mosad nu se putea adresa decît unui șef de serviciu pe care-l cunoștea suficient de bine ca să i se confirme o Operațiune sensibilă. Nu-i exclus ca MRU să-l fi asigurat pe Meir Dagan că de operațiune știu și Președintele și Hellvig.
Asta nu înseamnă că cei doi au autorizat Operațiunea. Pînă la urmă, cei de la Black Cube au fost prinşi de către SRI. Proiectul a căzut. Klaus Iohannis a semnat un nou mandat pentru Codruţa Kovesi. Dan Zorella a dat Depoziția la finele lui iunie 2016. Din cîte vă amintiţi ştiri că MRU e în conflict cu preşedintele în chestiunea candidaturii din 2019 au început să fie răspîndite în presa favorabilă lui MRU de prin vară. Îşi pregătea MRU ieşirea din scenă? Și a ieșit abia după ce au venit din Israel și dovezile?