Grupul elen OTE și principalul său acționar, gigantul german Deutsche Telekom, sunt pe cale să vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la Telekom România, informațiile actuale indicând patru competitori care discută în prezent o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicații sau a unei părți din afacere: RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Tseszari, grupul francez Orange, compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși, scrie Flux24.

ER-Telecom, printre primii 10 operatori de telecomunicații din Rusia, este parte a holdingului Perm Financial and Industrial Group (PFI), controlat de Andrei Kuziaev, creditat de Forbes în 2014 cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Kuziaev, care este și președintele board-lui ER-Telecom, deține participații la peste 60 de companii prin intermediul PFI. Grupul înregistrează venituri anuale de circa 1 miliard de ruble, având operațiuni în domenii diverse, de la telecomunicații la petrol și servicii financiare.

Rusev este principalul acționar al Vivacom, cel mai mare operator de telecomunicații din Bulgaria. El a preluat pachetul majoritar de acțiuni la companie în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie deținută de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital.