Evenimentul Zilei > Politica > Mișcări haotice în politică. Traseismul ia amploare. Din PSD în PNL, din Pro România în PSD
Mișcări haotice în politică. Traseismul ia amploare. Din PSD în PNL, din Pro România în PSD

Mișcări haotice în politică. Traseismul ia amploare. Din PSD în PNL, din Pro România în PSD

Atâta timp cât migrația politică nu este interzisă prin lege, ideologia politică va fi mereu învinsă de interesul de moment. În pregătirea alegerilor locale și parlamentare, politicienii se orientează și se alătură acelei formațiuni care este mai bine cotată. Ei nu vin cu mâna goală, oricum partidele sunt pline de aspiranți la funcții, ci trag după ei organizații întregi, adică vin cu zestre.

Vă prezentăm astăzi două studii de caz: pesediști care fug la liberali și un fost premier care încearcă să-l îngroape pe un alt fost prim-ministru

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan i-a avertizat, în septembrie, pe liberali că dacă deschid ușile pentru PSD și ALDE, vor avea de-a face cu el.

„Traseismul este cea mai mare plagă a acestei țări, mă voi opune total”, declara el atunci. Și i-a rugat pe cetățeni să-i semnaleze astfel de cazuri. Săptămâna trecută, în Turda, județul Cluj, de unde vine Rareș Bogdan, toată fosta conducere a PSD a trecut la PNL, în frunte cu fostul președinte social-democrat Cristian Matei. Deoarece fosta conducere a liberalilor a demisionat în bloc, acum șefi la PNL sunt foști pesediști.

Sus, în dealul Clujului

Și deputata PSD de Cluj Cristina Burciu s-a afiliat PNL. Ea a fost primul parlamentar PSD care a anunțat că votează pentru învestirea Guvernului Orban. Burciu a rămas în istoria locală a partidului după ce l-a atacat frecvent pe Klaus Iohannis, pe care l-a numit în mod repetat „Președintele Delir”.

Rareș Bogdan nu a putut fi contactat pentru a explica situația care se petrece chiar la el acasă. Reamintim declarația pe care liderul PNL a făcut-o în 10 septembrie: „Am spus-o și o repet că mă voi opune total primirii vreunui lider, primar, deputat, senator PSD sau ALDE de către PNL. Lucrurile sunt extrem de clare și nu schimb acest lucru. Nu sunt de acord și voi face scandal total, voi folosi drept de veto, voi lua poziție publică”.

Jos, la Brăila

Și la Brăila se pregătește o revoluție, de această dată fiind vorba de un fratricid. O mie de membri se pregătesc să treacă de la Pro România la PSD. Mihai Tudose, fost premier, acum europarlamentar, negociază în aceste zile afilierea la PSD.

Formal, organizația din Brăila i-a trimis invitația, însă Tudose negociază la alt nivel, direct cu liderul interimar, Marcel Ciolacu. „Am avut discuții și încă mai avem. Mâine-poimâine se va lua o decizie. Nu-i vorba de un singur om, ci de o mie care ar face acest pas”, a declarat, ieri, Mihai Tudose pentru EVZ.

Mihai Tudose, care a devenit europarlamentar pentru că Victor Ponta i-a cedat locul, și-a dat demisia din Pro România în 2 decembrie, după ce un scandal de proporții pe care cei doi l-au deschis și întreținut pe FaceBook. În Brăila lui Tudose Pro România a obținut cel mai mare scor la europarlamentare.