Exclusiv EvZ

Se vede pe fața lui că îi place postura de consultant. Este convins că prietena lui va ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Pentru Miron Mitrea, singurul care trebuie să scoată acum țara din criză este cel care a și băgat-o, Klaus Iohannis, nu Ludovic Orban. Și dacă președintele țării a doborât guvernul PSD doar pentru un „moft”, este posibil ca actualul guvern demis să conducă țara până la următoarele alegeri parlamentare din toamna lui 2020, analizează, amuzat, consultantul politic Miron Mitrea, într-un interviu acordat în exclusivitate EvZ.

În afara părului și mustății, mai albe, Miron Mitrea este neschimbat. Deși domină mulțimea pesedistă prin statura sa înaltă, preferă să stea discret deoparte, lăsând-o pe Viorica Dăncilă, candidata PSD la prezidențiale, „în grija” nelipsiților din imagine, Eugen Orlando Tedorovici, Mihai Fifor și Liviu Tit Brăiloiu. Dar, după ce, la adunările populare, se pupă și dă mâna cu alegătorii, Viorica Dăncilă tot înspre el se uită. Se înțeleg din priviri. Ea îi cere părerea de la distanță, așteptându-i zâmbetul aprobator.

Iar înainte de a urca pe scenă, pentru a se adresa mulțimii, Viorica Dăncilă vorbește, câteva clipe, cu Miron Mitrea. Apropierea dintre cei doi nu pare să fie înghițită de „echipa de vedete” din jurul președintei PSD. Mai ales de către Eugen Teodorovici.

Consultantul „neînghițit” de Orlando

Înainte de a ajunge la Casa de Cultură din Constanța, Miron Mitrea a rugat-o pe Viorica Dăncilă, prin telefon, să se vadă, mai întâi, cu el. Avea să-i dea o veste proastă și o veste bună. Eram cu el în biroul directorului Casei de Cultură pentru interviul promis. A evitat să îmi spună care era vestea proastă,„oricum se va afla rapid”. Nu am insistat.

L-am întrebat dacă este vorba de Viorica Dăncilă, ceva legat de corupție. „Nici vorbă, nu veți auzi vreodată că Viorica ar avea probleme de integritate. Este vorba de un ministru”. S-a adeverit, rapid, chiar în acea seară, că cel care făcuse „o tâmpenie” era Răzvan Cuc și, cel mai probabil, Mitrea a sfătuit-o pe Viorica Dăncilă să iasă vineri dimineață și să ceară Corpului de Control verificarea ministrului Tansporturilor în problema TAROM.

Revenind. Sala mare a Casei de Cultură era plină cu membri de partid adunați din tot județul. Viorica Dăncilă a intrat direct în biroul unde o aștepta Mitrea. Au stat de vorbă în spatele ușii închise preț de peste 10 minute. În anticameră, doi SPP-iști, Mihai Fifor și a trecut și Liviu Tit Brăiloiu. Apare, val vârtej, și Teodorovici, întrebând de „doamna”. I se spune că este înăuntru cu domnul Mitrea. „Da, nu mai ai loc de consultanții ăștia”, a reacționat aproape mânios, președintele executiv al PSD. Și a plecat. Tot val vârtej.

Guvernul Ludovic Orban, nevalidat din lipsă de cvorum

Viorica Dăncilă a urcat pe scena Casei de Cultură în uralele regizate ale organizatorilor PSD din Constanța. Nu înainte de a smotoci și mângâia pisica mascotă a Casei de Cultură care se tolănea într-un fotoliu din cabinetul directorului. Miron Mitrea nu a intrat în sala mare. Nu mai era treaba lui.

S-a văzut și a discutat cu foștii săi colegi și prieteni din CNSLR Frăția, Gică Ungureanu și Costică Grosu, pe care îi chemase prin telefon la o vorbă. Și, în prezența lor, a răspuns întrebărilor EVZ despre actualul context politic și criza guvernamentală. Fostul vicepreședinte și parlamentar al PSD bănuiește că, pe lângă pesediștii, care au anunțat deja că nu se vor prezenta în sală pentru validarea guvernului desemnat Ludovic Orban, nici alte partide nu vor intra în sală dacă nu au asigurări.

„Chiar dacă are cvorum, având USR-ul împotrivă, tot nu-i trece guvernul. Problema este că jocul USR-ului nu are fundament pentru că PSD-ul nu intră în sală. Deci nu face cvorum”

PSD poate face majoritate cu ProRomânia. Fără Victor Ponta

Pro România lui Victor Ponta merită un tratament aparte după ce a trădat grosolan PSD-ul, potrivit lui Miron Mitrea. Dezvăluie că „Pro România nu vrea să intre la guvernare, deocamdată, și face un joc de negocieri, din câte știu eu, cerând ministere foarte aspre. La ultima discuție au cerut Internele, Finanțele și Dezvoltarea. Și, bineînțeles, că nu i s-a putut oferi”.

E greu de spus ce va face, mai departe, Victor Ponta. „El la prânz face ceva, la ora 2.00 face altceva. El visa, ca și alții, că PSD-ul va face greșeala să intre în plen și unii parlamentari PSD, speriați de eventualitatea unei moțiuni de cenzură, vor vota. Asta e o greșeală făcută de oameni care nu cunosc Parlamentul și Constituția”.

Deși, mai nou, Pro România a spus clar că nu va vota guvernul Ludovic Orban, PSD nu își va reconsidera atitudinea față de Victor Ponta: „Nici vorbă. Păi la conferința de lansare a candidaturii la prezidențiale a Viorică Dăncilă, 10.000 de oameni l-au huiduit copios. Guvernul Dăncilă a picat cu voturile lui Ponta, a echipei lui care a fost pe lista PSD-ului”. Iar Viorica Dăncilă a zis că „ținând seama de criza politică care s-a creat, putem să discutăm o alianță cu un Pro România, fără Ponta”.

În consecință, „calea cea mai simplă de rezolvare este ca Pro România să îl dea pe Ponta afară și să vină să facem o majoritate, e singura pe care o văd”, spune Mitrea care, precizează, însă, că nu o văd înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.

Ludovic Orban trebuie să își depună mandatul

Miron Mitrea nu știe ce se va întâmpla vinerea viitoare când expiră cele 10 zile în care Ludovic Orban trebuie să își prezinte cabinetul. Susține că Orban nu are instrumentele necesare ca să își poate face majoritatea. „Nu are de unde. Este și responsabilitatea lui Iohannis. El a condus echipa și a stabilit ca țel să dea jos guvernul PSD”.

Normal ar fi, după Miron Mitrea, ca Ludovic Orban să își depună mandatul pentru că oricum nu se face cvorum, guvernul pică și mandatul lui Orban expiră”. Țara poate sta cu un guvern demis până la formarea altui guvern dar Mitrea, din nou, nu știe până când.

„Este responsabilitatea președintelui, nu a PSD-ului”, spune consultantul adăugând, relaxat, că „dacă nu, maximul crizei sunt alegerile din 2020, din toamnă”. Speră, totuși, ca președintele să aibă o soluție pentru ieșirea din criză. „Eu nu bănuiesc că este atât de iresponsabil președintele României încât a intrat la chestia asta doar ca să facă un moft. Să dea jos guvernul PSD. Nu cred asta. Cred că are o soluție. Nu văd care. Nu o văd eu. Dar eu sunt doar un consultant, nu președinte”.

PSD, curtat de PNL pentru negocieri

Postura de partid de opoziție convine PSD-ului. Miron Mitrea confirmă acum că partidul a fost contactat de PNL pentru negocieri. „A încercat să contacteze partidul la vârf, diferiți lideri în diferite zone încercând să negocieze o intrare în sală și obținerea de niște (voturi) ..cvorumul. Nu a mers”.

Nu vrea să spună cine din PNL i-a contactat, deși surse din partid s-au lăudat că cel care a sunat pentru o întâlnire ar fi fost chiar Ludovic Orban. „Nu pot să spun asta. Pot să spun, însă, că au fost contacte din partea lor către diferiți colegi de ai noștri cărora li s-a propus să intre în sală ca să treacă guvernul ca să nu fie alegeri anticipate. Iar PSD-ul i-a refuzat. Până la urmă suntem guvern demisionar. El e acolo până când vine următorul guvern”.

Pe de altă parte, PSDul nu are nicio intenție de a negocia cu partidele care au votat pentru moțiune și care acum nu vor să susțină guvernul PNL “Nu negociază. Cu nimeni. Deloc. Nu are nici un motiv. PSD-ul a pierdut guvernarea cu votul acestor partide”, spune, hotărât, Miron Mitrea.